Jelentősen megnőtt a menedékkérelmek száma Görögországban

Az illegális bevándorlók Dél-Európát sújtó áradata miatt Görögországban is jelentősen megnőtt a menedékkérelmet benyújtók száma: 2013 júniusa és 2014 novembere között 13 289-en folyamodtak menekültstátusért a görög hatóságoknál - számolt be róla vasárnap a másfél évvel korábban újjáalapított görög menekültügyi szolgálat.

A menedéket kérők közül 2769 nő és 10 520 férfi volt, 609 pedig kísérő nélküli kiskorú. Összesen 96 országból érkeztek a dél-európai államba, a legtöbben Afganisztánból, Pakisztánból, Szíriából, Albániából, Bangladesből, Grúziából, Egyiptomból, Nigériából, Iránból, Szudánból és Eritreából származnak.

A menekültstátust csak csekély hányaduk kapta meg: a jelentkezők közül 1764 emberről vélték úgy a görög hatóságok, hogy megilleti őket a menekülteknek járó nemzetközi védelem joga. Ez a kérelmet benyújtók 23,6 százaléka, vagyis átlagosan minden negyedik illegális bevándorló kapott menekültstátust. Így a görög érték valamennyivel az európai átlag, vagyis 28,2 százalék alatt áll.

A görög illetékesek szerint az utóbbi időben rohamosan nőtt a több mint három éve polgárháború sújtotta Szíriából érkezők  száma, és az előző évhez képest arányaiban több szíriai kérelmét bírálták el pozitívan a hatóságok.

A görög védelmi tárca adatai szerint 2013 első felében a dél-európai országba való illegális beutazásért 19 360 embert vettek őrizetbe. Közülük 13 ezer külföldit toloncoltak vissza hazájukba a görög hatóságok.