Elítélte a New York-i rendőrgyilkosságot Obama

Az elnök azután nyilatkozott, hogy egy fegyveres halálosan megsebesített két rendőrt, majd magával is végzett az amerikai nagyvárosban.

Élesen elítélte a New York-i rendőrgyilkosságot vasárnap Barack Obama. Az amerikai elnök, aki a Hawaii-szigetek fővárosában, Honoluluban tölti a karácsonyt, azután nyilatkozott, hogy egy fegyveres halálosan megsebesített két rendőrt, majd magával is végzett az amerikai nagyvárosban, New Yorkban. A két hatósági embert a járőrkocsiban ülve lőtték le Brooklyn negyedben.

Obama hangsúlyozta, nincs mentség a történtekre. A rendőrök életüket kockáztatják, hogy szolgáljanak és megvédjék a közösséget, megérdemlik a tiszteletet és a hálát. A hatóságok tájékoztatása szerint a támadó - aki az eset után fejbe lőtte magát -, mielőtt meggyilkolta volna a rendőröket, az internetre feltett üzenetében azt tervezte, hogy lelő két "disznót" (ahogy a rendőröket nevezte), bosszúból azért, mert a rendőrök korábban intézkedés közben New Yorkban egy illegális dohányárus halálát okozták.

A 43 éves Eric Garner akkor halt meg, amikor a vele szemben eljáró rendőrök egyike egy tiltott, fojtó mozdulattal a földre szorította. Az asztmában szenvedő és túlsúlyos Garner hiába könyörgött, hogy nem kap levegőt. Az esetet tanúsító videofelvétel felkerült az internetre, az ügyben eljáró egyik vádesküdtszék pedig úgy döntött, hogy nem emel vádat a fekete férfi halálát okozó fehér rendőr ellen. Ez az eset és más hasonlóak hatalmas felháborodást váltottak ki szerte az Egyesült Államokban.

Obama elnök vasárnap megkérte az amerikaiakat, hogy utasítsák el az erőszakot és a sértő szavakat. Arra bátorította az embereket, hogy az együttérzést erősítő szavakkal segítsék a sebek begyógyulását, és imákkal támogassák az áldozatok hozzátartozóit.