A Szindzsár-hegyi vereség miatt több tucatnyi tagját végezte ki a terrorcsoport

Az észak-iraki Moszul városában az Iszlám Állam (IÁ) negyvenöt harcosát végezte ki, amiért a terrorszervezet vereséget szenvedett a szíriai határtól nem messze fekvő Szindzsár-hegy közelében iraki kurd katonáktól - számoltak be róla vasárnap szemtanúk a dpa német hírügynökségnek.

A kurd önvédelmi erők (pesmergák) szerdán kezdték támadni a terrorcsoport hadállásait, hogy visszafoglalják a szélsőséges szunnitáktól a jazidiak, egy sokat üldözött térségbeli vallási kisebbség ősi otthonának számító észak-iraki Szindzsár várost, amely Moszul és a szíriai határ között található. A város a kurd és jazidi erők által ellenőrzött, az Iszlám Állam által nyár óta ostromlott azonos nevű hegy lábánál fekszik.

A mintegy félmilliós jazidi közösséget a szunnita szélsőségesek "sátánimádóknak" tartják.  A hívek nagyrészt a kurd etnikumhoz tartoznak. Ősi gyökerekből táplálkozó monoteista vallásuk egyes elemei az égitestek óbabilóni kultuszára, mások a Mithrász-kultuszra vezethetőek vissza.  Hatással volt rá a zoroaszteri vallás, a kereszténység, sőt bizonyos mértékig az iszlám is.

Csütörtökre a kurd egységeknek az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásának segítségével mintegy száz négyzetkilométeres területet sikerült visszafoglalniuk az IÁ-tól, s azóta további hatszáz négyzetkilométeres sávot vontak ellenőrzésük alá.

A kurdok előrenyomulásával megkezdődhet annak a több ezer jazidinak a kimenekítése, akik augusztus óta a dzsihadisták által bekerített Szindzsár-hegy tetején ragadtak.

A kurdoknak sikerült benyomulniuk Szindzsár városába, szóvivőjük mindenesetre hangsúlyozta, hogy egyelőre még "távolról sem" tisztították meg a települést a szélsőségesektől, akikkel folyamatosan összecsapnak.

A terrorellenes koalíció légitámadásokkal segíti a pesmergákat: vasárnap 13 légicsapást mértek Irakra, amelyből négyet Szindzsár közelében hajtották végre. Egyebek mellett az IÁ épületeit, taktikai egységeit és járműveit vették célba. Emellett támadást intéztek a terrorcsoport Tell-Áfárban, Ramádiban, Moszulban és Baidzsiban lévő hadállásai ellen.

Maszúd Barzáni, az iraki kurdisztáni autonóm tartomány elnöke vasárnap ellátogatott a dzsihadisták uralma alól felszabadított, Szindzsár-hegy környéki területekre. "Nem vártuk ezeket a győzelmeket" - jegyezte meg Barzáni, s hozzátette, hogy a pesmerga harcosok 48 órán belül felszabadítottak két fontos hegyi utat, és Szindzsár belvárosának jelentős részét.

Iraki terrorellenes erők eközben támadást indítottak szombaton a Szindzsártól keletre fekvő Tell-Áfár nevű város katonai repülőterének visszavételére, amelyet még nyáron indított villámhadjáratuk során foglaltak el a dzsihadisták.

Az utóbbi időben folyamatosan védekezésre kényszerül a terrorcsoport, és vereségek sorát szenvedte el Irakban. Emellett úgy tűnik, a harci kedv is alábbhagyott a dzsihadisták soraiban: egy nappal korábban a Financial Times című brit lap arról adott hírt, hogy száz olyan külföldi dzsihadista "dezertálót" végzett ki az IÁ, aki megpróbált elmenekülni a szélsőségesek egyik fellegvárának számító észak-szíriai Rakkából.