Több mint tíz év raboskodás után visszaengedtek hazájukba négy afgán foglyot Guantánamóból

Négy afgán foglyot engedtek vissza hazájukba az amerikai hatóságok a guantánamói amerikai katonai börtönből több mint tíz évnyi fogva tartás után - közölte szombaton az amerikai védelmi minisztérium.

A férfiakat egy amerikai katonai repülőgép fedélzetén szállították Kabulba, majd átadták az afgán hatóságoknak. Egy amerikai tisztségviselő közölte, 2009 óta ez az első ilyen fogolyszállítás a háború dúlta Afganisztánba.

A négy afgán férfi hónapok óta várt az utazásra, ugyanis amerikai fogva tartóik már jóval korábban elrendelték "alacsony rangú foglyaik" elengedését, megállapítva, hogy a rabok nem jelentenek biztonsági kockázatot hazájukra.

A folyamatot Asraf Gáni afgán elnök hivatalos kérése gyorsította fel, amelynek Washington rövid időn belül eleget téve hazaszállította a férfiakat Afganisztánba. Amerikai tisztségviselők úgy vélik, ez a lépés azt mutatja, hogy javul az Egyesült Államok viszonya a nemrég beiktatott afgán államfővel.

Barack Obama amerikai elnök hat évvel ezelőtti beiktatásakor azt ígérte, hogy végleg bezárja a Kuba szigetén működő, világszerte hevesen bírált guantánamói létesítményt. Az elnök úgy vélte, az intézmény fenntartása rossz fényt vet az Egyesült Államokról kialakult képre. Mindenesetre részben az amerikai kongresszus állította akadályok miatt a Fehér Ház vezetője egyelőre nem tudta végrehajtani a fogolytábor bezárását.

December elején Uruguayba szállítottak hat Guantánamóból szabadon engedett foglyot - négy szíriait, egy palesztint és egy tunéziait. A férfiak szabadon engedését már legalább négy éve elrendelték, de végrehajtása halasztást szenvedett előbb az amerikai védelmi minisztérium biztonsági aggályai, majd a befogadásukat vállaló Uruguay belpolitikai megfontolásai miatt.

Guantánamón még 132 foglyot őriznek. Idén eddig 23 rabot engedtek ki a börtönből és szállítottak a világ valamelyik országába rehabilitációra.