Szijjártó moszkvai útjának célját firtatja az LMP

Az ellenzéki párt szeretné, ha Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilvánosságra hozná következő moszkvai útjának célját.

Ezt Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke mondta szombaton az MTI-nek, és megjegyezte, hogy az LMP információi szerint a magyar miniszter az orosz energetikai miniszterrel találkozik majd. Ezt azért tartják veszélyesnek, mert korábban mindig egy Magyarországnak káros megállapodás született, amikor egy kormánytag "titokban Moszkvában tárgyalt" - tette hozzá.

Szél Bernadett szerint a kormány oroszbarát politikája "érdek- és értékalapon is vállalhatatlan", Magyarország ugyanis úgy viselkedik, mintha "Oroszország utolsó csatlósa" lenne.

Az ellenzéki képviselő az orosz érdekeknek történő behódolás példájaként említette a "Déli Áramlat kritikátlan támogatását", valamint a "paksi paktumot". Az atomerőmű-bővítéssel kapcsolatban hozzátette: az LMP újabb közérdekű adatkéréssel szeretné megtudni, hogy ki és milyen adatokat titkosított a három megvalósítási szerződésben.
Szél Bernadett szerint jelenleg Oroszország "rendelkezik a magyarországi gáztározókkal", így azok stratégiai fegyverként is használhatók egy elhúzódó orosz-ukrán konfliktusban.

Az ellenzéki párt társelnöke reagált Pintér Sándor belügyminiszter szombati nyilatkozatára is, amelyben a tárcavezető azt közölte, hogy egy külföldi szervezet a közelmúltban karaktergyilkossággal próbálta meg lejáratni. Szél Bernadett szerint Pintér Sándornak el kellene mondania, pontosan miről is volt szó, hallagásával ugyanis nehéz helyzetbe hozza a nemzetbiztonsági szolgálatokat, amelyek nem a "miniszter PR-cégei".

Az LMP társelnöke kitért a köztársasági elnök által pénteken visszaküldött törvényekre is. Szél Bernadett úgy gondolja, az Áder János lépése mögött a Fidesz "minősíthetetlen jogalkotási gyakorlata" áll. Ezt az LMP-s politikus szerint a társadalmi és szakmai egyeztetések hiánya és a nem megfelelő jogi felkészültség okozza.

A köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött pénteken a parlamentnek két elfogadott jogszabályt, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, valamint a kereskedelemről szóló törvény módosítását.