Obama a Hawaii-szigeteken karácsonyozik a családjával

Barack Obama amerikai elnök a Hawaii-szigetcsoporthoz tartozó Oahu szigetére érkezett, hogy kipihenje a súlyos külföldi válsághelyzetekkel és nem kevésbé súlyos belpolitikai vereséggel - a Demokrata Párt alulmaradásával a "félidős" választásokon - terhelt év fáradalmait.

Az elnöki különgép az Egyesült Államok vezetőjével, annak feleségével, Michelle Obamával, két lányukkal és a család két kutyájával helyi idő szerint péntek késő este ért földet Oahun, ahol az előzetes tervek szerint tizenhat napot töltenek majd.

Mióta Obama 2009-ben birtokba vette a Fehér Házat, ez a hatodik nyaralása Hawaiin. Az államfőt különleges viszony fűzi a szigetekhez, hiszen ott született és gyerekkorának nagy részét is ott töltötte.

A Fehér Ház közlése szerint az elnöki család a korábbiakhoz hasonlóan Honoluluban tölti a karácsonyi ünnepeket, a sajtó értesülései szerint egy tengerparti villában. Obama golfozással, búvárpipás merüléssel, olvasással tölti majd szabadidejét, és valószínűleg a családi lakomák sem maradnak ki a programból.

Obama nem tervez nyilvános szereplést pihenése alatt. Ez azonban könnyen változhat, hiszen korábbi nyaralásai alkalmával is kényszerült már arra az elnök, hogy mikrofon elé lépve kommentálja az aktuális történéseket, és természetesen olyan is előfordult, hogy le kellett rövidítenie pihenését.

Az államfő mozgalmas hetet tudhat maga mögött: több mint nyolcvan törvényt írt alá, és szerdán történelmi jelentőségű lépést tett, amikor bejelentette, hogy az Egyesült Államok "új fejezetet" nyit Kuba-politikájában, és a kormány egyeztetéseket kezd a kongresszussal a szigetországgal szembeni embargó feloldásáról, valamint a teljes körű diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról.

Obama előreláthatólag január negyedikén tér vissza Washingtonba, s valószínűleg gyorsan vissza kell majd rázódnia az elnöki hétköznapokba, hiszen januártól már az újonnan megválasztott kongresszussal kell szembenéznie, amelynek mindkét házában - az alsóházban és a szenátusban is - többségben vannak az ellenzéki republikánusok.