Állatorvosi rendelővel is bővült a nagykanizsai állatmenhely

A nagykanizsai állatotthonban mintegy 10 millió forintos beruházással egyebek mellett állatorvosi rendelőt, új kenneleket alakítottak ki, és javították az elhelyezési körülményeket - mondta el szombaton az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület titkára.

Maros Sándorné az idei fejlesztéseket újságíróknak, valamint Dénes Sándor polgármesternek (Fidesz-KDNP) és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselőnek (Fidesz-KDNP) bemutató tájékoztatóján kifejtette: a jelenleg csaknem 150 kutyát és 30 macskát gondozó állatotthont egy főállású alkalmazott mellett 12 közmunkás és sok-sok önkéntes segítségével tartják fent.  Beruházásaikat a hazai és külföldi adományok, illetve az egyszázalékos adófelajánlások, továbbá a város önkormányzata, valamint a német Tierheimleben in Not állatvédő egyesület támogatása tette lehetővé.

Megérkeztek a német támogatók által beszerzett orvosi felszerelések is az újonnan kialakított rendelőhöz és műtőhöz. Az önkormányzat beruházásában megvalósított karantén épület mellett kutyakölyköknek is építettek egy elkülönítőt, macskaházat alakítottak ki, illetve a kennelek jelentős részénél új oszlopokkal, a talaj betonozásával vagy a meglévők felújításával gondoskodtak az állatok biztonságosabb és komfortosabb elhelyezéséről. Gondozóiknak ebben az évben külön öltözőkonténert is vásároltak.

A jelenlegi helyén 2006 óta működő állatotthont működtető egyesület nemrég több millió forint értékű tápot nyert egy pályázattal, amelynek révén az egyik legnagyobb gyártótól több mint 11 tonna kutyatápot és 800 kilogramm macskaeledelt kapnak, ez elegendő az egész éves ellátásra. Az így megmaradt összeget további fejlesztésekre fordítják.

Maros Sándorné kitért arra is: a már ötödik éve tartó ivartalanítási akciójuk keretében a német társszervezet 900 ezer forintos támogatását az egyesület 800 ezer forintos keretével kiegészítve Nagykanizsán és környékén 64 kutya és 121 macska ivartalanítását végezték el a gazdák jelképes összegű hozzájárulásával.