Visszaadta működési engedélyét a Magyar Vidék Hitelszövetkezet

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az intézmény kérésére visszavonta a Magyar Vidék Hitelszövetkezet működési engedélyét, és felügyeleti biztosokat rendelt ki - közölte a jegybank pénteken.

A felügyeleti biztos pénteken átvette a szövetkezeti hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, s az intézmény végelszámolásának elrendeléséig gondoskodik a megfelelő működésről.

Az MNB tájékoztatása szerint a hitelszövetkezet még 2014 októberében valamennyi, az ügyfeleivel szembeni kötelezettségvállalását, ügyfélbetéteit átruházta egy másik piaci szereplő számára, illetve szinte teljes egészében átruházta hitelköveteléseit is. A hitelszövetkezet így jelen pillanatban érdemi üzleti tevékenységet már nem folytat, az engedély-visszavonás kapcsán nincs szükség betétesek kártalanítására az intézménynél.

A közlemény szerint a hitelszövetkezet - amelynek már nincs kötelezettségvállalása ügyfelei felé - korábbi közgyűlésén döntött a jogutód nélküli megszűnésről. Ezt követően kezdeményezte az MNB-nél tevékenységi engedélyének visszaadását, egyúttal jelezve azt is: nem kíván kereskedelmi bankká alakulásra vonatkozó működési engedélyt benyújtani a jegybankhoz.

Azzal, hogy az MNB visszavonta a hitelszövetkezet tevékenységi engedélyét, automatikusan megszűnt annak tagsága is a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetében - közölte a jegybank.