Trócsányi László: a regionális egyeztetés kiemelt figyelmet érdemel az uniós munkában

A regionális egyeztetés kiemelt figyelmet érdemel az európai uniós munkában - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter, miután találkozott az osztrák elnökkel és egyeztetett cseh, szlovén, szlovák, román, szerb és osztrák kollégájával pénteken Bécsben.

Ez volt az első alkalom, hogy a régió igazságügy miniszterei találkoztak és egyeztetést folytattak álláspontjaikról.

A miniszter szerint rendszeressé kell tenni a találkozókat, mert az érintett országok történelme, földrajzi elhelyezkedése, geopolitikai szerepe erre predesztinálja őket. Nemcsak gazdasági, hanem biztonsági szempontból is nélkülözhetetlen a régiós összeköttetés - mondta a magyar miniszter az MTI-nek.

Heinz Fischer osztrák elnökkel folytatott megbeszélése után Trócsányi László elmondta: elsősorban az igazságszolgáltatás előtt álló új típusú kihívásokról és a bűnüldözés hatékonyságának növeléséről esett szó. A találkozó során kitértek a korrupció kérdésére is, és mindketten a közélet tisztaságának fontosságát hangsúlyozták.

A magyar igazságügyi miniszter bilaterális egyeztetéseket is folytatott a bécsi találkozón. Szlovák kollégájával az Európai Ügyészség koncepcióját vitatták meg. A cseh és a román miniszteri találkozón a börtönök túlzsúfoltságának kérdéséről tárgyaltak, valamint kitértek azokra az eszközökre, egyebek mellett az elektromos jelzőrendszerekre és a nyomkövetőkre is, amelyek megoldást jelenthetnek a közös problémára.

Trócsányi László hangsúlyozta: a mostani találkozó nyitást jelent a Balkán felé, hiszen Szerbia uniós csatlakozását Ausztria - Magyarországhoz hasonlóan - igen fontosnak tartja, és szeretné, hogy minél előbb sor kerüljön rá. A magyar miniszter egyúttal felajánlotta, hogy jövőre szívesen látja kollégáit egy budapesti megbeszélésen.

A következő alkalommal Rigában, az Igazságügyi Tanács ülésén találkoznak majd januárban a felek.