Stabilra javította az MFB kilátását a Moody's

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. hosszú távú besorolásainak kilátását pénteken a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette azt is, hogy a kilátásjavítással egy időben megerősítette az MFB "Ba1" szintű devizaadós-osztályzatát, illetve a "Ba2/Not-Prime" devizabetét-besorolást.

A Moody's indoklása szerint mivel a magyar állam az MFB kötelezettségeinek garanciavállalója, ezek a lépések összhangban vannak a "Ba1" szintű magyar szuverén adósbesorolás novemberben bejelentett megerősítésével, illetve az államadós-osztályzat kilátásának stabilra javításával.

A Moody's közölte: továbbra is abból a feltételezésből indul ki, hogy az MFB-nek juttatandó magyar kormányzati támogatás valószínűsége nagyon nagy, tekintettel a finanszírozásra és a devizakockázatra vonatkozó, explicit és visszavonhatatlan állami garanciákra.

A cég felidézi, hogy a magyar állam a múltban is juttatott tőketámogatást az MFB-nek.

Mindezek alapján az MFB adósság- és betéti osztályzatai várhatóan a jövőben is a magyar szuverén besorolásokkal összhangban mozognak majd - áll a Moody's pénteki londoni elemzésében.

A Moody's az MFB-re pénteken bejelentett minősítési intézkedések előzményeként november 7-én ugyancsak stabilra javította az addigi negatívról a "Ba1"-es magyar államadós-osztályzat kilátását, és megerősítette a besorolást. A cég elsősorban a magyar gazdaság javuló középtávú kilátásaival és a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettséggel indokolta a döntést.

A Moody's múlt havi lépése nyomán a magyar szuverén adósbesorolás kilátása már mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő nyilvántartásában stabil. A Standard & Poor's március vége, a Fitch Ratings 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra.

Magyarországot a három cég közül jelenleg a Standard & Poor's tartja nyilván a leggyengébb, "BB" hosszú távú besorolással. Ez az osztályzat a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal marad el, vagyis eggyel gyengébb, mint a Moody's és a Fitch szuverén magyar besorolása.

A Moody's "Ba1" szintű hosszú távú magyar államadós-osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.