Nőtt a GfK német hangulatindexe

A GfK gazdaságkutató intézet januárra vonatkozó, előremutató német hangulatindexe 9 pontra nőtt a korábbi 8,7 pontról. A piaci elemzők többsége arra számított, hogy 8,8 pont lesz a mutató.

A hangulatindex utoljára 2006 decemberében volt a jelenleginél magasabb, amikor elérte a 9,1 pontot. A gazdaságkutató felmérése szerint a fogyasztók úgy gondolják, hogy a német gazdaság gyengélkedése csak átmeneti, a következő hónapokban Németország visszatér a növekedési pályára.

A hangulatindex fő mutatója mellett az alindexek eltérő módon változtak. A vásárlási hajlandóság indexe 47,5 pontról 49,1 pontra nőtt, a jövedelmekhez kapcsolódó várakozások mutatója 48,5 pontról 41 pontra romlott, de a következő 12 hónaphoz kapcsolódó várakozások mutatója 1,6 pontról 14,5 pontra ugrott.

A GfK közleménye szerint az érezhetően alacsonyabb energiaárak miatt a háztartásoknak több döntési lehetősége volt, hogy hogyan költsék el jövedelmüket. Ez a vásárlási hajlandóság és a jövőbeni várakozások almutatóinak javulásában mutatkozott meg.

A gazdaságkutató elemzése szerint a jövedelmekhez kapcsolódó várakozások romlását a bizonytalan nemzetközi környezet okozta, nem a belföldi körülmények megváltozása.