Háborús bűntett miatt első fokon tíz személyt ítéltek el Horvátországban

Háborús bűntettekért az eszéki megyei bíróság pénteken első fokon öttől húsz évig terjedő börtönbüntetésre ítélt tíz szerb férfit, akiket azzal vádolnak, hogy az egykori szerb szabadcsapatok tagjaiként a délszláv háború idején Vukovár mellett két horvát településen, Trpinján és Borovo Naseljén súlyos háborús bűncselekményeket követtek el.

A bíróság 43 ember (13 civil és 30 horvát katona) meggyilkolásáért nem jogerősen 20 év szabadságvesztésre ítélte Stevo Panticet és Milisav Atanackovicet. További öt vádlottra 14 évi börtönbüntetést szabtak ki, ketten 12 évet, egy vádlott pedig öt évet kapott. A bíróság mindegyikük számára meghosszabbította a fogva tartást a jogerős ítélet meghozataláig.

A vád az elítéltek 1991 szeptembere és novembere között parancsot adtak horvát nemzetiségű civilek és katonák kínzására és megölésére, személyesen is részt vettek a kivégzésükben. Az elfogott civileket ököllel, puskatussal és bottal verték, csonkítással fenyegették, "csetnik" nótákat énekeltettek velük, két nőt megerőszakoltak, majd mind a 43 áldozatot elvitték a Bobotai-csatornához, ahol kivégezték és elásták őket.

Kilenc vádlottat tavaly júliusban, egyet idén februárban vett őrizetbe a rendőrség. A bírósági eljárás októberben kezdődött.

A bűncselekményeket a vádirat szerint akkor követték el, amikor Horvátország függetlenségének kikiáltása után a szerb kisebbség fellázadt, és a Jugoszláv Néphadsereg szerb önkéntesekkel együtt megostromolta, majd elfoglalta Vukovárt.