Finnországban is tapasztalják a mobiltelefonok lehallgatását

Több más országhoz hasonlóan Finnországban is rögzítettek arra utaló tényeket, hogy külföldi államok lehallgatják a mobiltávközlés helyi felhasználóit - mondta el az Yle finn közszolgálati televíziónak Yuri Rantala rendőrségi szóvivő.

"Finnország és a finn érdekek ellen folyamatos kémtevékenység zajlik, s ennek keretében számos eljárást alkalmaznak, beleértve a mobiltelefon-felhasználók megfigyelését" - mondta a szóvivő. "Információink szerint ilyen rendeltetéssel üzembe állítottak úgynevezett kém-bázisállomásokat" - fűzte hozzá Rantala. Nem volt hajlandó megnevezni, hogy mely államok állhatnak e mögött, sem pedig azt, hogy hol találtak ilyen bázisállomásokat.

A kérdés azután vetődött fel, hogy a Dagens Nyheter című stockholmi lap csütörtökön arról írt: mobiltelefonok szisztematikus lehallgatására utaló jelekre bukkantak a svéd miniszterelnöki hivatal körzetében. Az Aftenposten című norvég lap néhány nappal korábban szintén arról számolt be, hogy az oslói kormányzati negyedben lehallgatás jeleire bukkantak.

Az Aftenposten szerint a norvég hírszerzés (PST) már nyomoz az ügyben, és azt gyanítja, hogy "külföldi hatalom" áll az ügy hátterében. A svéd hírszerzésnél, a Sapónál szintén foglalkoznak az üggyel.

A Dagens Nyheter című lap internetes felületén arról írt, hogy a stockholmi kormányzati negyedben feltűnően sok az úgynevezett IMSI-csapda. Az IMSI, vagyis a Nemzetközi Mobilállomás-azonosító (International Mobile Subscriber Identity) segítségével el lehet téríteni a mobil- és az okostelefonok adatforgalmát, és még kikapcsolt állapotban is aktiválni tudják a készülékek mikrofonját és kameráját, hogy információkat gyűjtsenek.