FBI: Észak-Korea áll a Sony elleni támadás mögött

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) pénteki közlése szerint elegendő mennyiségű információja van annak megállításához, hogy a Sony Pictures elleni hackertámadás és fenyegetőzés mögött a phenjani kormány áll. Barack Obama amerikai elnök válaszlépéseket ígért, míg egy észak-koreai diplomata visszautasította a vádat. A Sony vezetője kijelentette egy interjúban, hogy nem tettek le a film forgalmazásáról.

A Sony elleni támadásban használt rosszindulatú számítógépes program (malware) - egy adatmegsemmisítő szoftver - elemzése alapján olyan malware-hez jutottak el, amelyet észak-koreai hackerek már korábban kifejlesztettek és használtak. "Jelentős átfedés" van a Sony filmstúdiója elleni támadás infrastruktúrája és más olyan rosszindulatú kibertevékenységek között, amelyek Észak-Koreával hozhatók összefüggésbe. A támadásban használt eszközök hasonlóak azokhoz, amelyeket 2013 márciusában vetettek be dél-koreai bankok és médiaszervek ellen - közölte az FBI, hozzátéve, hogy nagyon aggasztja a Sony elleni támadás "pusztító jellege".

Az Egyesült Államok részéről ez az első hivatalos közlemény, amely Észak-Koreát tartja felelősnek a támadásért. A Fehér Ház korábban nemzetbiztonsági ügynek nevezte a Sony Pictures elleni hackertámadást, és erőteljes választ ígért. Barack Obama amerikai elnök pénteki év végi sajtótájékoztatóján közölte: nem engedhető meg, hogy "valami diktátor cenzúrát vezessen be az Egyesült Államokban", Washington reagálni fog az észak-koreai kibertámadásokra. Leszögezte, hogy az észak-koreai hackerek jelentős károkat okoztak a filmstúdiónak. Mindazonáltal az elnök szerint a Sony hibás döntést hozott, amikor úgy döntött, nem mutatja be a The Interview című filmet. A Sony elleni hackertámadást a vígjáték váltotta ki, amely arról szól, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) beszervez két újságírót Kim Dzsong Un phenjani diktátor megölésére.

John Kerry amerikai külügyminiszter is elítélte a kibertámadást és a fenyegetést, miszerint támadást intéznek azon mozik ellen, amelyek bemutatják a filmet. "Arra bátorítjuk minden szövetségesünket és partnerünket, hogy álljon mellénk, amikor megvédjük népeink értékeit az államilag támogatott megfélemlítéssel szemben" - írta Kerry közleményében.

Amerikai tisztségviselők közlése szerint kínai szála is lehet a kibertámadásnak, vagy úgy, hogy kínai hackerek segítettek az észak-koreaiaknak, vagy úgy, hogy kínai szervereket használtak a támadáshoz az eredeti kiindulópont álcázására.

A három héttel ezelőtt támadásról szóló hír szerdai nyilvánosságra kerülése előtt néhány órával és a hackerektől érkezett fenyegetések hatására a Sony végleg lefújta a The Interview című filmjének december 25-re tervezett premierjét. A film egyelőre dobozban marad, a cég szóvivőjének tájékoztatása szerint egyelőre semmilyen formában sem tervezik bemutatni. A Variety című filmes szaklap korábban úgy értesült, soha nem is akarják vetíteni.

A múlt havi hackertámadást szakértők példa nélkülinek nevezték. Avivah Litan, a Gartner cég kiberbiztonsági elemzője azt mondta, amerikai cégnek ekkora kárt még nem okoztak internetes kalózok. Több tízezer email és más adat került nyilvánosságra.

A hackerek az FBI pénteki közleményével szinte egy időben a cég vezetőihez eljuttatott üzenetükben dicsérték a Sony Pictures döntését a film premierjének törléséről, és azt ígérték, hogy a cég adatai biztonságban lesznek, ha továbbra is tartja magát ehhez az elhatározásához - jelentette a CNN hírtelevízió. A hackerek óva intették a céget, hogy a film semmilyen formában ne váljon nyilvánossá, még kalózkiadás keretében se. Az üzenet létét megerősítette egy meg nem nevezett személy, aki kapcsolatban van a stúdióval. Az e-mailt a cég több alkalmazottjának is elküldték a hackerek - tette hozzá.

Michael Lynton, a Sony elnök-vezérigazgatója a Obama bírálata hatására kijelentette a CNN amerikai hírtévének adott interjújában, hogy az elnök, a média és a közvélemény félreérti a helyzetet, a cég nem tett le a film forgalmazásáról, csak egyelőre dobozba teszi a filmet, mert nincs olyan mozihálózat, amely hajlandó volna bemutatni, a Sony Picturesnek pedig nincs meg az infrastruktúrája ahhoz, hogy önállóan bemutassa. "Nem kapituláltunk, és nem adtuk fel" - szögezte le Lynton. A szerdai fenyegetések hatására a Sony közölte a mozikkal, hogy ha nem akarják, ne mutassák be a filmet. Miután az összes jelentős hálózat ezt választotta, a Sony úgy döntött, hogy egyelőre nem forgalmazza azt filmet - közölte Lynton.

Arra a vádra reagálva, hogy kínai részvétel is lehet a hackertámadásban, Peking közölte, hogy nem támogat semmiféle illegális kibertevékenységet az ország határain belül. Kína washingtoni nagykövetsége felszólította az Egyesült Államokat, hogy ha vannak bizonyítékai az ügyben, akkor hozza azokat nyilvánosságra. Obama ezt illetően elmondta, nem utalnak jelek arra, hogy egy másik ország érintett lenne a támadásban.

Egy neve elhallgatását késő észak-koreai ENSZ-diplomata a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva visszautasította az amerikai vádat. "Észak-Koreának semmi köze nincs a Sony Pictures ellen súlyos kibertámadáshoz" - jelentette ki, de többet nem mondott. A phenjani rezsim korábban is tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz, de nemes tettnek nevezte azt.