Czomba: Legfeljebb átmeneti foglalkoztatottsági problémát okozhat a vasárnapi zárva tartás

Az államtitkár szerint jelenleg minden adott ahhoz, hogy a szektorban növeljék a foglalkoztatottsági szintet. Ehhez ugyanis a gazdaság és a fogyasztás bővülésére meg a keresetek növekedésére van szükség. Czomba Sándor a köztévében túlzónak nevezte a szakszervezetek az elbocsátásokra vonatkozó becslését, azt azonban elismerte, hogy a vasárnapi zárva tartás okozhat átmeneti foglalkoztatottsági problémát.

Elsősorban a 25 év alattiak, az 55 év felettiek és a szakképzetlen dolgozók munkahelyét sikerült megőrizni a munkahelyvédelmi akcióprogram segítségével. Legtöbbet az 55 év felettieknek segített, számarányuk az összlétszámhoz képest 76 százalék – jelentette ki Czomba Sándor a szakképzésért és a munkaerőpiacért felelős államtitkár az M1 Az Este című műsorában.

Arra a kérdésre, milyen változások lesznek az akcióprogramban jövőre, azt válaszolta: ha valaki pályakezdő fiatalt vesz fel vagy gyesről, gyedről visszatérő édesanyát, illetve tartós munkanélkülit foglalkoztat, akkor két évig nulla forintot kell fizetnie, a harmadik évben pedig fél szochót. Ez a három évre vetítve nagyjából 840 ezer forint személyenként. Mindemellett a következő időszakban a nők részmunkaidős foglalkoztatását az eddigieknél is intenzívebben segítik. "Eddig, ha valakit részmunkaidőben foglalkoztattak, arányosan lehetett igénybe venni a támogatást, most pedig azt mondjuk, hogy 100 ezer forintig itt is igénybe lehet venni a teljes támogatást" – hangoztatta.

A vasárnapi zárva tartás kapcsán azt mondta: 2007-ben a kereskedelem Magyarországon 600 ezer embert foglalkoztatott, 2010-re a számuk 520 ezerre esett vissza. A szaktorban most 560 ezer foglalkoztatott van, vagyis elindultunk felfelé, de még nem értük el a válság előtti szintet. A foglalkoztatás növekedéséhez elsősorban a gazdaság és a fogyasztás növekedésére van szükség, meg arra, hogy az emberek zsebében több pénz legyen – érvelt Czomba Sándor.

Jelenleg minden adott ahhoz, hogy a szektorban növeljék a foglalkoztatottsági szintet – szögezte le az államtitkár, aki szerint a vasárnapi zárva tartás okozhat ugyan átmenetileg foglalkoztatottsági problémát, de alapvetően a fogyasztási szokásokat változtatja meg. Úgy vélte: a szakszervezetek az elbocsátásokra vonatkozó becslései túlzóak, a multinacionális cégek pedig „ebben az új helyzetben is meg fogják találni a lehetőséget”.