Belgium nagykövetségeket zár be

Takarékossági okokból világszerte több diplomáciai képviselet bezárása mellett döntött a belga külügyminisztérium - közölte péntek reggel a tárca.

Európában Tallinnban, Rigában, Vilniusban, Pozsonyban, Ljubljanában és Nicosiában zár be a belga nagykövetség, s beszünteti működését a kölni, lille-i, strasbourgi és genfi főkonzulátus. Afrikában Tripoliban, és a Kongói Köztársaság fővárosában, Brazzaville-ben zár be a nagykövetség. A döntés emellett a casablancai és johannesburgi főkonzulátust is érinti.

Az amerikai kontinensen a torontói főkonzulátust zárja be Brüsszel, s nem tartanak fenn majd a jövőben úgynevezett együttműködési irodát a bolíviai La Pazban és Quitóban, Ecuador fővárosában sem. Ázsiában egyedül a kabuli belga követség zár be.

A tárca indoklása szerint strukturális átalakításokra van szükség, hogy a diplomáciai szolgálat a jövőben is maradéktalanul elláthassa feladatait a költségvetési takarékossági intézkedések mellett. A bezárásokkal egy időben a belga külügy az ingatlanvagyont is "optimalizálja", de a közleményből az is kiderül, hogy a belga diplomácia minden érintett országban fenntartja kapcsolatait és jelenlétét valamilyen formában.

A franciaországi főkonzulátusok feladatait a párizsi, a kölniét a berlini nagykövetség veszi át, Genfben pedig az ENSZ-hez rendelt állandó képviseleten nyílik belga konzulátus. A dél-afrikai és marokkói főkonzulátusok esetében szintén a pretoriai, illetve a rabati nagykövetség veszi át a feladatokat. A torontói hivatal bezárását követően pedig egy másik főkonzulátusra, a montreali képviseletre hárulnak majd többletfeladatok.

A balti országokban bezárt nagykövetséget teendőit Varsó, Stockholm és Helsinki veszi át, Szlovéniában és Szlovákiában a bécsi belga nagykövet képviseli majd az országot, Cipruson pedig az athéni. A belga érdekek képviseletét Líbiában Tuniszból, A Kongói Köztársaságban a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Afganisztánban pedig Pakisztánból fogják biztosítani. Bolívia és Ecuador esetében a perui nagykövetség lesz felelős Belgium képviseletéért.