Átvette az irányítást a jegybank az MKB-ban

A Magyar Nemzeti Bank által kirendelt szakértők átvették az irányítást az MKB-ban, a pénzintézet 15-20 százaléka olyan résznek mondható, amit rossz portfólióelemként kell kezelni, a bank többi része jól működik - mondta Balog Ádám, a jegybank alelnöke pénteken a Magyar Nemzeti Bank háttérbeszélgetésén.

A kirendelt szakértők átvették a feladatokat az igazgatóságtól, s az ottani menedzsment tagjaival együttműködve dolgoznak, ennél határozottabb személyi döntésekre egyelőre nincs szükség - emelte ki az MNB alelnöke.

Aláhúzta: az MKB nem volt fizetésképtelen, ugyanakkor olyan folyamatokat lehetett megfigyelni, amelyek alapján a bankbiztonsági (bankszanálási) törvény értelmében az MNB jogosulttá vált az MKB irányításának átvétele.

Balog Ádám egy kérdésre kiemelte: ha a jegybank nem lépett volna, egy éven belül előállhatott volna a fizetésképtelenségi helyzet. Elmondta: a stratégia a rossz portfólióelemek kezelésére néhány héten belül elkészül. Ezeket az eszközöket leválaszthatják egy, az MKB által létrehozott cégbe, vagy akár a piaci értékesítést is megkísérelhetik.

Balog Ádám szólt arról: ha ezek az eszközök leválaszthatóak lesznek a pénzintézetről, akkor a bank tőkehelyzete továbbra is biztosítja a stabil működést. Az alelnök kiemelte: a bank tulajdonosa továbbra is az állam, de az irányítási jogokat az MNB gyakorolja.

A jegybank azt még vizsgálja, hogy abban az esetben, ha az MKB saját "rossz bankot'" hozna létre, attól a jegybanki eszközkezelő átvehetné-e az eszközöket, de ez egyelőre nincs napirenden.

Egy kérdésre elmondta: a jegybank kellő időben tájékoztatta az Európai Központi Bankot a csütörtöki határozatról.

Egy másik, a rubelválságra vonatkozó kérdés kapcsán Balog Ádám kiemelte: hosszabb távon komolyabb problémát nem lát a jegybank, rövid távon a régiós valuták árfolyamának ingadozása gondot okozott, ám ennek hatása kisebb, mint néhány hónapja, hiszen a devizahitelesek problémaköre megoldottnak tekinthető.