Állítása szerint megpróbáltak megvesztegetni egy görög parlamenti képviselőt az elnökválasztás előtt

Egy görög parlamenti képviselő állítása szerint nagyjából hárommillió eurót ajánlottak neki azért, hogy megszavazza Antonisz Szamarasz kormányfő jelöltjét az elnökválasztáson.

Pavlosz Haikalisz, a Független Görögök nevű kis párt képviselője egy pénteki élő televíziós műsorba betelefonálva arról számolt be, hogy szavazatáért cserébe 700 ezer eurót kínáltak neki készpénzben, és emellett adósságai visszafizetését és reklámszerződéseket is ígértek. Az ajánlat összértéke szerinte nagyjából hárommillió euróra tehető.

A jobboldali politikus nem hozta nyilvánosságra azon személy kilétét, aki megpróbálta megvesztegetni, mindössze annyit mondott, hogy nem egy kormánytagról van szó, hanem valakiről a "pénzügyi szektorból". Haikalisz, aki állítólag hang- és videofelvételekkel is rendelkezik a megvesztegetési kísérletről, két héttel ezelőtt értesítette az ügyészséget.

A kormányfői hivatal péntek este közleményt adott ki, amelyben visszautasította és rágalmazásnak minősítette a képviselő által megfogalmazott vádakat. A kommüniké szerint pert fognak indítani Haikalisz ellen.

A görög kormányszóvivő, Szófia Vultepszi a vádaskodást "rossz színjátéknak" nevezte. Arra szólította fel a képviselőt, hogy hozza nyilvánosságra a bizonyítékait, különben jogi eljárást indítanak ellene. "Nyilvánvaló, hogy miért rendezték meg ezt a nevetséges jelenetet: meg akarják akadályozni az elnök megválasztását, hogy előre hozott választásokat kelljen kiírni" - tette hozzá Vultepszi.

Bár a párt a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint nem is biztos, hogy átlépné a parlamenti küszöböt, a jelenleg a legnépszerűbb politikai erőnek számító szélsőbaloldali Sziriza korábban közölte, hogy szükség esetén megfontolnák a Független Görögökkel való koalíciókötést.

A felmérések szerint a Sziriza nyerné az előre hozott parlamenti választásokat, amelyeket abban az esetben írnak ki, ha az elnökválasztás második, illetve harmadik fordulójában sem sikerül államfőt választani. Az első fordulót szerdán tartották az athéni parlamentben, Antonisz Szamarasz kormányfő jelöltjének azonban nem sikerült megszereznie a képviselők kétharmadának szavazatát.

A Sziriza vezetője csütörtökön jelezte, hogy hatalomra jutásuk esetén véget vetnének a jelenlegi kormány megszorító politikájának és az ország adósságának részleges elengedéséről tárgyalnának a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel.