A Jobbik üdvözli, hogy a kormány megértette az ukrán helyzet komolyságát

A Jobbik üdvözli, hogy a kormány végre megértette az ukrán válság komolyságát - jelentette ki Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján.

A jobbikos politikus úgy vélte: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal, hogy az Egyesült Államok szerepéről beszélt Oroszország és az Európai Unió viszonyában a Figyelőnek adott interjújában, szakított az elmúlt évek euroatlantista stratégiájával. Jelezte: mások mellett béketárgyalások folytatását és egy háborús logika alakította válságkormányzást vetett fel a miniszter. Ez aggasztó amiatt, hogy Lázár Jánoshoz tartozik a titkosszolgálatok felügyelete, így pontos információk birtokában lehet - tette hozzá.

A hivatalos álláspontot követve Magyarország eddig aláírta az unió és az Egyesült Államok diktálta szankciókat, a NATO-tagságra hivatkozva felajánlást tett például a Baltikum légvédelmére, s Ukrajna területi integritásáért aggódott - sorolta fel Gyöngyösi Márton, üdvözölve, hogy most már a mintegy 200 ezres kárpátaljai magyarság iránti aggodalom is megjelent a magyar külpolitikában.

A jobbikos politikus azt hangoztatta: le kell térni arról a pályáról, amelyben a hazai titkosszolgálatok és a Katonai Biztonsági Szolgálat a nyugati szolgálatokra hagyatkozva építenek stratégiát. Gyöngyösi Márton egyúttal a pártja által benyújtott, a békéről szóló politikai nyilatkozat elfogadását szorgalmazta.

A képviselőt kérdezték a rubelválságról is. Kifejtette, az az Oroszország elleni összehangolt nyugati spekuláció része. Hozzátette: az orosz gazdasági válság valamennyi európai országra kihat.