A hagyományos halotti szertartások veszélyeire figyelmeztet az ENSZ-főtitkár az ebola sújtotta országokban

A hagyományos halotti szertartások mellőzésére kérte az ebolajárványtól sújtott nyugat-afrikai országok lakóit Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára a betegség megfékezésének érdekében pénteken, a térségben tett látogatása alkalmával.

ENSZ-illetékesek és a helyszínen dolgozó egészségügyi szakemberek beszámolói szerint a nyugat-afrikai térségen belül a leginkább érintett országokban nagyon sokan csak lassan fogadják el, hogy változtatniuk kell szokásaikon, gyakran a kórokozó létezését sem ismerik el, az életükbe és a hiedelmeikbe való durva beavatkozásnak látják a járvány miatt hozott intézkedéseket, amelyek ezért haragot váltanak ki bennük.

"Arra szeretnénk buzdítani a helyi közösségeket, hogy (fogadják el) ezt az átmeneti rendelkezést, maradéktalanul tiszteletben tartjuk hagyományaikat, de most fontos betartani az egészségügyi előírásokat" - mondta a főtitkár Libériába tartó repülőgépe fedélzetén újságíróknak.

Ban Ki Mun kétnapos látogatása során Libériát, Sierra Leonét, Guineát és Malit keresi fel. Utazásával az ebola elleni küzdelemnek akar nagyobb nyilvánosságot teremteni és köszönetet akar mondani a több ezer egészségügyi dogozónak, akik részt vesznek abban.

A rendkívül fertőző, halálos vérzéses láz 2013 decemberében ütötte fel ismét a fejét Guineában. Az ENSZ legfrissebb adatai szerint az ezt követő járványban közel egy év leforgása alatt, december 15-ig mintegy 6900-an vesztették életüket, s majdnem 18 500 megbetegedést regisztráltak. Az esetek 99 százaléka Libériában, Sierra Leonéban és Guineában történt.