Új forrásokat hozhat az ESA

Akár több milliárd forintnyi forrásra is pályázhatnak elsősorban a kutatás-fejlesztés területén működő magyar vállalkozások, miután 2015 novemberétől várhatóan Magyarország is teljes jogú tagjává válik az Európai Űrügynökségnek - hívja fel a figyelmet a KCG Ügyvédi Társulás, amely emlékeztet: a cégek számára létfontosságú, hogy még a pályázatok beadása előtt döntsenek bizonyos jogi és adózási kérdésekben. .

Magyarország együttműködő tagból teljes jogú taggá válásával egy 2007 óta zajló csatlakozási folyamat zárulhat le. Az ESA egy jelenleg 20 tagországot tömörítő nemzetközi szervezet, amelynek elsődleges feladata az űrtechnológiai kutatás és fejlesztés támogatása. (A régióból Ausztria, Csehország és Románia már teljes jogú tagja a szervezetnek, Szlovákia és Szlovénia együttműködő ország, Bulgária pedig tárgyal az együttműködés lehetőségéről.)

Az Európai Unió GDP-jének például mintegy 7 százaléka, vagyis közel 800 milliárd eurónyi termék és szolgáltatás alapul műholdas navigációs alkalmazásokon. A tájékoztató idézi Párkányi Ritát, a KCG Partners Ügyvédi Társulás vezető ügyvédjét, miszerint a csatlakozási folyamat sikeres lezárásához Magyarországnak jövőre eleget kell tennie egy közel 1 millió eurós tagdíjfizetési kötelezettségnek, 2016-tól pedig a magyar hozzájárulás, ennek az összegnek várhatóan az ötszöröse - körülbelül 5 millió euró - lesz évente.

A befizetett tagdíj jelentősége, hogy az ESA a földrajzi visszatérítés elve alapján az adott tagállam által befizetett összeg 85-90 százalékát visszaosztja a meghirdetett programjaiban résztvevőknek. Ha pedig valamelyik ország nem tudja teljes egészében kihasználni a rendelkezésére álló keretösszeget, annak felzárkózása és az optimális visszatérítési arány elérése érdekében az ESA olyan külön programokat ír ki, amelynek feltételeit az adott tagállam is teljesítheti.

A tervezett belépéssel egy időben az ESA összes pályázati kiírása is megnyílik a magyar cégek előtt, amelyekre már most érdemes elkezdeni a felkészülést, illetve megvizsgálni, hogy milyen feltételekkel lehet megfelelni a kiírásoknak. Alapvető feltétel, hogy a vállalkozásnak ne legyen adótartozása, ne álljon fizetésképtelenségi eljárás alatt, illetve megfelelő felelősségbiztosítással rendelkezzen - húzta alá a szakértő.

Az alvállalkozók bevonásakor az ESA vizsgálhatja, hogy az adott alvállalkozót objektív, szakmai szempontú folyamatban választották-e ki, ehhez pedig a megfelelő eljárási szabályok kidolgozása és alkalmazása elengedhetetlen - tartalmazza a tájékoztató.