Rekordévet zár a magyar fejlesztéspolitika

A magyar állam 1732 milliárd forintnyi uniós támogatást fizetett ki az idén december 18-ig a pályázóknak, ez az összeg már most meghaladja a tavaly elért 1708 milliárd forintos kifizetési rekordot - ismertette Vitályos Eszter Zsuzsanna, a miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hozzátette: hetente több tízmilliárd forintos kifizetések vannak, így várhatóan az év végéig még 300 milliárd forint támogatás kerül a kedvezményezettekhez.

A teljes 2007-2013-as uniós ciklusban 6761 milliárd forint fölé emelkedett a kifizetett uniós források összege.

Az államtitkár az éves összefoglalójában beszámolt arról is, hogy az Európai Bizottság csütörtökön értesítette a kormányt, hogy az aszfalt-ügy kapcsán feloldja a teljes kifizetési blokkot és az elszámolások újraindulhatnak minden olyan számla tekintetében, amelyek nem érintettek az ügyben, ez pedig nagyságrendileg 100 milliárd forint.

Brüsszel azt kifogásolta, hogy bizonyos pályázatokon csak olyan cégek vehettek részt, amelyek aszfaltelőállító teleppel rendelkeztek a projekt helyszínének közelében.

Vitályos Eszter Zsuzsanna elmondta azt is, hogy január elsejétől bevezetik a biztosítékmentességet, tehát biztosíték nyújtása nélkül juthat támogatáshoz az a kedvezményezett, aki rendelkezik legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel és nem minősül köztartozónak. Ez a mentesség kiterjed azokra a támogatottakra is, akik korábban már nyújtottak biztosítékot.