Orosz miniszter: évtizedekig fennmaradhatnak a nyugati szankciók

Az ukrajnai eseményekben játszott szerepe miatt az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók valószínűleg nagyon hosszú ideig, akár évtizedekig is megmaradhatnak - nyilatkozta Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter a Vedomosztyi című orosz lapnak.

A miniszter szerint ha az Egyesült Államokban elfogadnak egy törvényt, akkor utólag azt már csak nagyon nehezen lehet módosítani. Alekszej Uljukajev elképzelhetőnek tartja, hogy 2015-ben még komolyabb szankciókra kell számítani.

Ha nem lennének szankciók, ha nem esett volna az olaj ára és "nem tettek volna meg pár ostoba lépést", akkor az orosz gazdaság évi 2,5-3 százalékos növekedést érhetne el - magyarázta a gazdaságfejlesztési miniszter, elismerve, hogy a strukturális reformok hiánya is szerepet játszott a mostani rossz helyzet kialakulásában.

Alekszej Uljukajev szerint annyira nehéz megjósolni a jövőt, hogy nem is lehet igazán semmire felkészülni. A miniszter felvetette, hogy írhatnának még egy vészforgatókönyvet 60 dolláros hordónkénti olajárral számolva, de utána ironikusan megjegyezte, hogy ennyi erővel 40, 20, és 10 dolláros árszint melletti forgatókönyvek is kellenének.

Az orosz gazdasági növekedés komolyan függ a nemzetközi olajáraktól. Júniusban még 115 dollár körül volt a Brent olaj hordónkénti ára, amely csütörtök reggel 61,24 dollár volt. Ezzel párhuzamosan az orosz rubel is jelentősen gyengült a dollárral szemben. Júniusban 35 rubelért jegyezték a dollárt, szerda délelőtt 60,06 rubelért, de a hét elején 78 rubel fölött is volt a dollár árfolyama.