Orosz külügy: az újabb szankciók a Krím lakóit büntetik

"Brüsszelnek végre fel kell fognia, hogy a Krím és Szevasztopol Oroszország elválaszthatatlan részei" - közölte a moszkvai külügyminisztérium.

A Krím félszigettel és Szevasztopollal szemben elfogadott újabb európai uniós büntetőintézkedések a félsziget lakóinak megbüntetését célozzák, amiért a krími népszavazáson szabad akaratukból az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntöttek - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium, válaszul az aznap Brüsszelben bejelentett szankciókra. "Teljesen elfogadhatatlannak tartjuk a krími és szevasztopoli lakosok politikai megfontolásokból történő bármiféle diszkriminációját" - áll a moszkvai külügyi közleményben.

"Brüsszelnek végre fel kell fognia, hogy a Krím és Szevasztopol Oroszország elválaszthatatlan részei. Ezzel összefüggésben szeretnénk emlékeztetni az EU-t arra a törvényes jogunkra, hogy adekvát választ adjunk az orosz állampolgárokkal és jogi személyekkel szemben válogatás nélkül alkalmazott úgynevezett korlátozó intézkedésekre" - áll a dokumentumban.

A Brüsszelben csütörtökön bejelentett büntetőintézkedések tovább korlátozzák a befektetéseket, szolgáltatásokat és a kereskedelmet az EU által Ukrajna részeként elismert, tavasszal a nemzetközi joggal ellentétesen Oroszországhoz csatolt területekkel szemben. Az újabb szankciók értelmében uniós állampolgárok és európai székhelyű vállalatok nem fektethetnek be pénzt, nem vásárolhatnak ingatlant és cégeket, nem nyújthatnak szolgáltatást, és nem finanszírozhatnak cégeket a félszigeten. Leáll az idegenforgalom, és bizonyos termékek exportját is megtiltják a Krímbe.

Az újabb szankciókról szóló rendeletet pénteken teszik közzé az EU hivatalos közlönyében. Az Európai Tanács felhívta a figyelmet, hogy ezek az intézkedések kiegészítik a Krímmel és Szevasztopollal szemben korábban hozott importtilalmat, továbbá a különféle szektorokra és infrastruktúrát érintő projektekre elrendelt tilalmat.