Fiatalkorú zsarolók ellen emeltek vádat

Általános iskolás gyerekektől vette el fenyegetéssel a pénzüket az a három, 19, illetve 16 éves, részben már büntetett előéletű fiatal, aki ellen zsarolás miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség.

A Zala Megyei Főügyészség csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy a 19 éves fiatal már többször állt bíróság előtt - mostani ügyeit is felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el -, két 16 éves társa közül az egyik pedig szintén próbára bocsátás hatálya alatt állt. Mindezek ellenére elhatározták, hogy zsarolással szereznek pénzt.

Október közepén, Zalaegerszeg belvárosában, a Dísz tér közelében megállítottak három általános iskolás gyereket, körbeállták őket és azt kérték, hogy "segítsék ki őket pár száz forinttal". A gyerekek először azt válaszolták, hogy nincs pénzük, mire az egyik fiatalkorú felszólította őket, hogy mutassák meg a kabátjukat, a másik pedig közbeszólt, hogy ha nem teszik, akkor "szájba csapják őket".

Az egyik gyereket kabátjánál fogva visszatartották, s közben a nadrágzsebéből kivettek 50-60 forint aprópénzt. Ezután a másik gyereket is megfenyegették, hogy ha nem ad pénzt, "szétvágják a fejét", így vették el 500 forintját, a harmadiknál azonban nem találtak pénzt.

Mindössze egy órával később a közeli Kovács Károly téren lévő lépcsősoron elállták az útját egy szintén általános iskolába járó gyereknek, és közrefogták, hogy tőle is pénzt követeljenek. Az iskolás a táskájából 50 forintot adott a fenyegetőzőknek, de miután ezt kevesellték, kipakoltatták a táskát, amiből még 210 forintot és egy számológépet is elvettek.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészségen a fiatalkorúak ügyésze négyrendbeli zsarolás miatt emelt vádat a három fiatal ellen. Egyikük előzetes letartóztatásban, két társa pedig lakhelyelhagyási tilalom alatt várja a bírósági eljárást.