EY: idén 3,2 százalékkal bővülhet a GDP Magyarországon

Magyarországon az idén 3,2 százalékkal bővülhet a gazdaság, a növekedés a következő években várhatóan két százalékot meghaladó mértékű lesz az EY könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég előrejelzése szerint.

Az EY (korábbi teljes nevén Ernst and Young) jelentéséből kitűnik, hogy az idén tapasztalt gazdasági fellendülés elsősorban a kedvező munkaerő-piaci trendeknek, a vásárlói bizalom növekedésének és a bővülő lakossági fogyasztásnak az eredménye. A bővülést visszafoghatja a kormányzati kiadások befagyasztása, valamint a visszafogott külső kereslet.

A magyar gazdaság jövőre 2,3, míg 2016-ban 2,5 százalékkal növekedhet - közölte prognózisának főbb adatait az EY csütörtökön az MTI-vel. "A közép-kelet-európai régióhoz hasonlóan Magyarország gazdasági növekedése továbbra is erőteljes marad. A hazai GDP-bővülés idén elérheti a 3,2 százalékot, amely 2006 óta az eddigi legjobb teljesítménynek számít. A magyar gazdaság számára különösen jó hír, hogy a német növekedés idén már jelentősen meghaladja az eurózóna átlagát" - idézte a közlemény Havas Istvánt, az EY vezérigazgatóját.

A magyar gazdaság idén és a következő két évben az eurózóna átlagát meghaladó mértékben bővülhet. A kedvező trendet "bizonytalanná teszi, vagy akár meg is törheti egy esetlegesen eszkalálódó oroszországi válság" - figyelmeztetett Havas István.

Az eurózónáról készített legfrissebb előrejelzés szerint az EY szakértői arra számítanak, hogy idén 0,8 százalékkal, jövőre 1,2 százalékkal, 2016-ban pedig 1,6 százalékot növekedhet az övezet gazdasága. Az euró gyengülésének késleltetett hatása, az enyhülő fiskális szigorítások, a csökkenő olajár és a bankszektor megerősödése együttesen járul hozzá az eurózóna javuló teljesítményéhez.

Az álláskeresők száma csak lassan csökkenhet a következő években a valutaunióban. Az idei 11,5 százalékos munkanélküliség 2016 végére körülbelül 11 százalékra mérséklődhet, de még 2018-ban is 10,5 százalék lehet az álláskeresők aránya.