Értékes Cézanne-festményt árvereznek el Londonban

A festő 1883 és 1885 között festette a képet egy Marseille kikötőjére néző halászfaluból.

Elárverezi Paul Cézanne Vue sur L'estaque et Le Chateau d'If című, mediterrán tájat és egy kastélyt ábrázoló festményét a Christie's londoni aukciósház, amely szerint akár 12 millió fontért (csaknem ötmilliárd forintért) is elkelhet az alkotás.

Cézanne 1883 és 1885 között festette a képet egy Marseille kikötőjére néző halászfaluból. "Látványos kép, benne van Dél-Franciaország forrósága és a Cézanne-ra jellemző csillogó kvalitás is" - méltatta Jay Vincze, a Christie's londoni munkatársa.

A február 4-én kalapács alá kerülő festmény az 1947-ben elhunyt Samuel Courtauld brit iparmágnás gyűjteményéből származik, értékét 8 és 12 millió font (3-4,7 milliárd forint) körülire becslik.

Jay Vincze emlékeztetett rá, hogy jelenleg a világ legdrágábban eladott festménye szintén egy Cézanne-kép, a Kártyajátékosok, amelyért a katari uralkodóház mintegy 250 millió dollárt adott 2012-ben. Éppen ezért a most eladásra kínált Cézanne-tájkép licitálásán is komoly érdeklődésre számít az aukciósház.

"Nagyon nagy az igény a legjobbak legjobbjaira" - mondta el a Christie's munkatársa, megjegyezve, hogy a műkincspiacon mára az európai és amerikai gyűjtők mellett sok az ázsiai érdeklődő is, akik gyakran vadásznak olyan nagy mesterek munkáira, mint Vincent van Gogh, Monet és Cézanne.

A festmény vonzerejét annak is köszönheti, hogy a piacon nagyon ritkán fordul meg olyan Cézanne-alkotás, amelyet a művész a Marseille melletti Estaque halászfalucskában festett - magyarázta Vincze, aki hozzátette, hogy a kép minden bizonnyal az elmúlt 15 év legrangosabb árverésre kerülő tájképei és csendéletei közé tartozik.

A februári árverésen a Cézanne-kép mellett Modigliani, Miró, Magritte, Delvaux, Picasso, Moore és Fontana-alkotások is szerepelnek.