Éles vita a csecsenföldi gyújtogatások ügyében

Éles vita bontakozott ki az orosz államfő évértékelő nemzetközi sajtóértekezletén a csecsenföldi gyújtogatások kapcsán. Vlagyimir Putyin az orosz ellenzéknek is üzent.

Az év egyik legfontosabb oroszországi sajtó- és közéleti eseményének számító rendezvényen már azt követően kisebb botrány tört ki, hogy Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője lehetőséget adott Kszenyija Szobcsak ismert ellenzéki médiaszemélyiségnek, a Dozsgy televízió képviseletében feltegye kérdését. A köztudottan Ukrajna mellett is kiálló fiatal nő azzal kapcsolatosan kérte Vlagyimir Putyin állásfoglalását, hogy jogvédők szerint Csecsenföldön több lázadó családjának a házát felgyújtották a december 4-én Groznijban kipattant, 25 ember halálát követelő, hivatalosan terrorakciónak minősített fegyveres összetűzés óta. Kszenyija Szobcsak emlékeztetett rá, hogy december 5-én az észak-kaukázusi köztársaságot vezető Ramzan Kadirov kitoloncolással és házaik lerombolásával fenyegette meg a csecsen fegyveres lázadók családjait.

Az orosz államfő előbb Dmitrij Peszkovhoz fordult, és számon kérte tőle, miért adott szót az ellenzéki tévésnek, de hagyta, hogy a fiatal nő tovább beszéljen. Vlagyimir Putyin közölte, hogy ki kell vizsgálni a csecsenföldi gyújtogatásokat, és Kadirov kijelentéseire is reagálva arra szólított fel, hogy minden orosz állampolgárnak be kell tartania a törvényeket. Az orosz elnök megengedhetetlen tartja, hogy bárki a jogi kereteken kívül szolgáltasson  igazságot. Azt mondta, hogy tudomása szerint maszkos ismeretlenek égették fel a lázadók családjainak a házát, és elismerte, hogy az ismeretlenek a december 4-én megölt rendőrök halála miatt Ramzan Kadirov kijelentéseitől felbátorodva állhattak bosszút a lázadók családjain. A politikus egyúttal kijelentette, hogy "az élet ennél nehezebb", és megjegyezte, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben más országokban is kemény eszközöket alkalmaznak. Izraelre, valamint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtöneire és kínzásnak minősülő vallatási módszereire utalt ezzel.

A nemzetközi sajtótájékoztatón szót kapott a csecsen állami televízió egyik vezető munkatársa, cáfolta a Dozsgy tévé riporterének kijelentéseit, a gyújtogatásokat, és elítélte a lázadó fegyveresek családjait, akik szerinte segítik a terroristákat. A független tévé munkatársa többször közbevágott, hogy védje igazát, de az orosz elnöki szóvivő leintette. Kszenyija Szobcsak arra is választ kért az orosz államfőtől, hogy áll-e központi gépezet az orosz ellenzékre szórt rágalmak mögött. Az újságíró emelett bírálta az orosz szövetségi állami sajtót, amely, mint mondta, elferdíti az ukrajnai eseményeket és gyűlöletet szít az ukránok és oroszok között.

Vlagyimir Putyin cáfolta, hogy a Kremlnek köze lehet azoknak az orosz ellenzékieknek a rágalmazásához, akik felemelik szavukat a Krím elcsatolása és az orosz hatalom Ukrajna politikája, a délkelet-ukrajnai szakadárok támogatása ellen. "A hivatalos szervek, azok képviselői közül senki sem foglalkozik ezzel. Semmilyen kísérlet vagy utasítás erre nem volt és nem született, és nem is lesz ilyen" - jelentette ki.  Az orosz elnök mindazonáltal hozzátette, nem zárható ki, hogy a társadalomból válthatott ki ilyen reagálást az ellenzékiek álláspontja. Arra szólította fel az ellenzékieket, hogy "tanuljanak meg megfelelően reagálni a közvélemény ellenvéleményére".