Civilek is részt vehettek az osztrák parlament bizottsági ülésén

Pártok képviselői és szakértők mellett civilek is részt vettek csütörtökön az osztrák demokrácia megerősítésére létrehozott parlamenti bizottság első ülésén.

A demokratikus eszközöket a kor kihívásaihoz igazítva mindig modernizálni és fejleszteni kell - hangsúlyozta az ülést vezető Doris Bures, a parlament elnöke. A 18 tagú bizottság ülésének nyilvános részén felszólalhatott nyolc civil állampolgár is, akiket 1200 jelentkező választottak ki. Ők csak a vitákba szállhattak be, szavazati joguk nem volt. A bizottság felállításáról még szeptemberben döntött a hat parlamenti párt.

A bizottság célja, hogy a polgárok bevonása mellett megreformálja és hatékonyabbá tegye a parlament tevékenységét. A bizottság tagjai értékelik a parlamentben végzett munkát és elemzik annak folyamatait. A csütörtöki ülés fő témája a közvetlen demokratikus eszközök áttekintése volt. Az ülésen részt vevő állampolgárok a melegek házasságáról szóló népszavazás, a közvetlen demokratikus folyamatok egyszerűsítése és az állatok jogainak védelme mellett álltak ki.

A jövőben a bizottságban szó lesz még az egyes tartományok, államok demokratikus eszközrendszeréről és a non-profit szervezetek demokráciában betöltött szerepéről is. A bizottsági vitát élőben közvetítik és az a Twitteren is követhető és kommentálható, az internetes üzeneteket pedig az ülésteremben is megjelenítik. 2015 nyaráig még hatszor ülésezik a bizottság, a következő ülést 2015. január 22-én tartják.