A közvilágítás energiatakarékos átalakítását támogatja az NFM

A napokban értesíti a nyerteseket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az általa, a Széchenyi 2020 program keretében az önkormányzatok részére a közvilágítás energiatakarékos átalakítására kiírt pályázatokról - közülte a fejlesztési tárca csütörtökön az MTI-vel.

A 7 milliárd forintos keretre 75 önkormányzat, egyenként átlagosan 130 millió forint támogatási igénnyel nyújtott be pályázatot. A pályázók a közvilágítási lámpatestek vezetékrendszerének, továbbá a lámpák ki-bekapcsolását, valamint azok szabályozását biztosító vezérlőrendszerek cseréjét tudják kifizetni a támogatásból.

A nyertes településeken amellett, hogy olcsóbb lesz a közvilágítás, a jobb minőségű szolgáltatás nagyban növelheti a közbiztonságot, a lakosság biztonságérzetét - áll a közleményben.

A keretösszegből a minisztérium 40 önkormányzat közvilágításának energiatakarékos átalakítását támogatja az első körben, de a tárca a túljelentkezés miatt hiányzó forrást is megszerzi. Így a jövőben valamennyi, a támogathatósági szempontoknak megfelelő önkormányzat megvalósíthatja a beruházást.

A nyertes önkormányzatoknak május 30-ig kell befejezniük az energiahatékonysági beruházásukat - közölte az NFM.