Mozikat fenyegetnek a Sony Pictures hackerei

A Sony Pictures filmstúdió számítógépes rendszerét néhány hete feltörő hackerek kedden támadással fenyegették meg azokat az amerikai mozikat, amelyek műsorukra tűzik a stúdió The Interview című filmjét.

A magukat Guardians of Peace (Béke Őrzői) néven emlegető hackerek a 2001. szeptember 11-i terrortámadásra utalva azt írták: "a világ megtelik félelemmel". A kalózok egyúttal "karácsonyi ajándékként" a Sony számítógépes rendszeréről lopott további dokumentumokat is hozzáférhetővé tettek.

A támadást valószínűleg a stúdió The Interview (Az interjú) című produkciójának karácsonyra kitűzött bemutatója váltotta ki. A vígjátékban két amerikai újságíró megbízást kap a CIA-tól, hogy öljék meg az észak-koreai vezetőt, Kin Dzsong Unt.

"Emlékezzetek 2001. szeptember 11-re! Azt ajánljuk, tartsátok távol magatokat a helyektől abban az időben. Ha a házatok a szomszédságban áll, jobb, ha elhagyjátok. Bármi történjék is a következő napokban, azt a Sony Pictures Entertainment kapzsisága idézi elő" - idézte a BBC News a hekkerek közleményét.
Bár nem világos, hogy a fenyegetés egy újabb kibertámadást vagy fizikai támadást vetít-e előre, azért a közönség megnyugtatására biztosítják a megfelelő rendőri jelenlétet.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal valószínűtlennek tart egy mozik elleni támadást, ám hozzátette, hogy szakértői még dolgoznak a hackercsoporttól érkezett üzenetek elemzésén.

A Sony mindenesetre a fenyegetés hatására lehetővé tette a moziláncoknak, hogy töröljék a film vetítéseit. Elsőként az Amerika-szerte 247 filmszínházat működtető Carmike Cinemas jelentette be, hogy leveszi műsoráról a Seth Rogen és James Franco főszereplésével forgatott The Interview tervezett vetítéseit.

A produkció premierjét a múlt héten megtartották Los Angelesben, de a média nagy részét kizárták az eseményről. A New York-i bemutatót csütörtökön tartják. A metropolis rendőrsége úgy határozott, hogy a manhattani premierre megerősítik a rendőri készültséget. John Miller, a New York-i rendőrség terroristaelhárító egységének vezetője közölte: bár nem világos, hogy a fenyegetés egy újabb kibertámadást vagy fizikai támadást előlegez-e meg, azért a közönség megnyugtatására biztosítják a megfelelő rendőri jelenlétet.

A hackercsoport a november végén végrehajtott kalózakció után a Sony online levelezését, a vállalat munkatársainak társadalombiztosítási számait és fizetési adatait is közzétette.

A filmvállalat két korábbi dolgozója kedden beperelte a Sonyt, amiért nem fordított kellő figyelmet számítógépes hálózata védelmére.
A kaliforniai székhelyű filmvállalat korábban azzal próbálta meg mérsékelni a károkat, hogy felszólította az amerikai sajtóorgánumokat: ne használják fel a kiszivárogtatott információkat. A Sony elektronikus levelezésének nyilvánosságra kerülése máris számos bonyodalmat okozott a stúdiónak. A levelezésben ugyanis a Sonyra nézve kínos kijelentések is szerepeltek többek között olyan híres hollywoodi sztárokról, mint Angelina Jolie és Leonardo DiCaprio.

A hackertámadás hátterében sok szakértő Észak-Koreát sejti, az ország azonban hivatalosan tagadta a vádat, noha "helyes tettnek" nevezte a kalóztámadást, és valószínűsítette, hogy a hackerek rokonszenveznek Észak-Koreával.