Czunyiné: Rendelkezésre áll a pedagógus-életpálya fedezete

A pedagógus-életpálya és a hozzá kapcsolódó keresettöbblet fedezete egyaránt rendelkezésre áll a jövő évi költségvetésben, minden ellenkező ellenzéki felvetéssel szemben - mondta köznevelési államtitkár szerdán az MTI-nek.

Czunyiné Bertalan Judit rámutatott: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) forrásai jelentősen nőttek, és a pedagógus-életpálya következő fokozatainál - a pedagógus II. és a mesterpedagógus besorolásnál - a bérnövekményhez a források nevesítve szerepelnek a büdzsében.

Kifejtette: tartalmazza a költségvetés azt a többletforrásigényt is, amely a 2013-as augusztusi kormánydöntés alapján az akkori megállapodás szerint, a szeptemberben esedékes arányosított 10 százalékos bérnövekményét tartalmazza. Ez reálértéken 3,4 százalékos emelkedés - jelezte, hozzátéve: ezt a már megemelt bérekhez kell viszonyítani.

Az ígéretet tartják, a források megvannak a béremeléshez - jelentette ki.

Czunyiné Bertalan Judit szerint egyértelműen látszik, hogy aki többet és jobban dolgozik, annak a pedagógus-életpálya előrelépést és egzisztenciális biztonságot kínál.

Az államtitkár kiemelte, hogy a pedagógus-életpálya merőben új bérezési rendszert képvisel, mint a korábbiakban, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint. Akkor a mindenkori minimálbér volt a vetítési alap, de az új rendszerben, 2013 óta a pedagógusok, először az összes közszolgálati dolgozók közül, élhetnek az életpálya lehetőségével. A területen érdemi béremelkedés volt, és most a kormány a közszféra többi területén dolgozza ki az életpályamodelleket. Ezeket egy szintre kell hozni - hangoztatta hozzátéve: ezért rögzítették a 101 ezer 500 forintot vetítési alapként.

Ez az intézkedés - infláció híján - nem fog érdemi csökkenést okozni a pedagógus-életpálya kereseti elemeinél - mutatott rá, hozzátéve: e mellé jön a pedagógus II. fokozat, a mestertanári fokozat, illetve az általános szeptemberi fizetésemelkedés.

Az adminisztratív és technikai dolgozókról elmondta: a pedagógusi végzettséggel rendelkező, nem oktatói munkakörben dolgozóknak az életpálya szerinti besorolás működik szeptembertől. A nem oktatói munkát végző, nem pedagógus végzettségűek esetében dolgoznak a bérek rendezésén - jelezte Czunyiné Bertalan Judit.

Az elmúlt napokban a Nemzeti Pedagógus Kar és több neves középiskola igazgatója nyilvánosan kérte, hogy az előterjesztők és a döntéshozók vonják vissza a költségvetési törvényjavaslat azon pontját, amely megszünteti a pedagógusbérek minimálbérhez kötését. A jövő évi költségvetést végül hétfőn ezzel a ponttal együtt fogadták el.