Bővítették az Exim és a kínai eximbank együttműködését

Bővítették az Exim és a kínai eximbank együttműködését, 200 millió euróról szóló hitelszerződést írt alá a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Exim) és a Kínai Eximbank (China Exim) Belgrádban szerdán - közölte az Exim az MTI-vel.

A közlemény szerint a szerződést a Kína - közép-kelet európai országok kormányfőinek találkozója mentén írta alá Li Ruogu, a China Exim elnöke és Puskás András, az Exim vezérigazgató-helyettese. A szerződés értelmében ez az újabb összeg a magyarországi exportőrök forgóeszköz hiteleinek finanszírozására, illetve kínai exportcélú beruházások refinanszírozására használható fel.

A "keleti nyitásként" meghirdetett külgazdasági stratégiával összhangban az Exim együttműködésre törekszik a kínai partnerintézményekkel annak érdekében, hogy a magyar exportőrök minél szélesebb körben juthassanak az exporttevékenységet támogató forrásokhoz a térségben - áll a közleményben.

A közlemény emlékeztet, hogy a 2013. február végén felállított 100 millió eurós, majd 2014 októberében 300 millió euróra bővült hitelkeret azzal a céllal jött létre, hogy a Magyarországon működő kínai tulajdonú vagy Kínába irányuló exporttevékenységet folytató vállalkozások részére kedvező finanszírozási lehetőségek álljanak rendelkezésre.