Belélegezhető marsi levegőt előállító gépet terveztek

Ausztrál egyetemisták a Mars One kezdeményezés versenyének keretében olyan technológiát terveztek, amely képes lehet belélegezhető levegőt előállítani a Vörös Bolygó felszínén.

A Mars One hollandiai központú nonprofit szervezet azt tervezi, hogy 2025-től emberek lakta telepeket hoznak létre a Földhöz legközelebb eső bolygón. Az általa hirdetett verseny keretében a világ különböző országainak egyetemistái olyan technológiákat tervezhetnek, amelyekkel valóra válhatna az ambiciózus terv. A legjobbnak ítélt pályamunka felkerülhet a Mars One első - ember nélküli - teherűrhajójára, amely az előzetes tervek szerint 2018-ban indulna útnak.

Josh Richards perthi fizikus, a Mars One egyik kiválasztott telepese a Nyugat-Ausztráliai Egyetem 60 hallgatójával fejlesztette ki a Helena-rendszert, amely a levegő előállítására alkalmas eszköz mellett egy művészeti alkotásokat magában foglaló időkapszulát is tartalmaz. Az alkotásokat a világ számos országából származó közösségimédia-felhasználók készítették.

Mars One (Fotó: AFP)

Mars One (Fotó: AFP)



A Helena-rendszer napelemek által generált elektromos energiával oxigén- és hidrogénmolekulákra bontja a vizet - magyarázta a tudós, aki szerint be fogják tudni bizonyítani, hogy a Marsra érkező telepesek képesek lesznek belélegezhető levegőt előállítani.

A Helena az egyetlen, a déli féltekéről érkező ötlet a kiválasztott 10 döntős projekt között. A legjobbnak ítélt ötletek között van egy amerikai eszköz, amely vizeletből állít elő iható vizet, valamint egy brit egyetemisták által készített terv is, amely a marsi növénytermesztést akarja lehetővé tenni a bolygón fellelhető anyagokból építhető üvegházak segítségével.

Josh Richards szerint a Helena-rendszert az különbözteti meg a többi döntős projekttől, hogy a telepesek életben maradásához megkerülhetetlenül fontos problémát képes megoldani, mégpedig meglehetősen egyszerű eljárással. A verseny győztesét január 5-én hirdetik ki.