Befejezte küldetését a Vénuszt kutató űrszonda

Befejezte nyolc évig tartó küldetését az Európai Űrügynökség (ESA) Venus Express nevű űrszondája, amely a tervezettnél jóval tovább kutatta a Vénusz bolygót - jelentette be szerdán az ESA.

Amióta 2006-ben az űrszonda ráállt a Földhöz legközelebbi bolygó körül kijelölt keringési pályájára részletesen tanulmányozta a bolygót és atmoszféráját, a bolygó déli sarkától 66 ezer kilométerre távolodott el a legmesszebb, az északi-sarkánál 200 kilométerre közelítette meg a legkisebb távolságra.

Koncepciórajz a Venus Express légfékezéséről (Fotó: ESA–C. Carreau)

Koncepciórajz a Venus Express légfékezéséről (Fotó: ESA–C. Carreau)



Paolo Ferri, az ESA Vénusz-missziójának vezetője szerdán közölte: sikertelenek voltak a szakemberek kísérletei arra, hogy az űrszondát magasabb pályára állítsák, meghosszabbítandó a küldetését, mivel az űrszonda hajtóanyaga kifogyóban van. A szakemberek ugyan kapnak még gyenge jeleket az űrszondáról, de azzal számolnak, hogy hamarosan elveszítik vele a kapcsolatot - tette hozzá.

Az űrszonda hatalmas mennyiségű adatot szolgáltatott a Vénusz forró, sűrű, egészségtelen atmoszférájáról, csakúgy mint a vulkanikus tevékenységről a bolygón.

Ferry közölte, becsléseik szerint a Venus Express januárban fog elégni a világűrben.