Így változik a boltok nyitvatartása március 15-től

Megváltozik az élet március 15-től. Az Országgyűlés elfogadta a vasárnapi pihenőnapról szóló törvényt. A nagy üzletek nem nyithatnak ki, csak a kis családi vállalkozásban működő boltok. De lesznek kivételek: így kiflit, kenyeret, benzint, virágot, újságot vasárnap is lehet majd venni, és a szórakozóhelyek, mozik, éttermek is nyitva lesznek.

119 igen, 40 nem és 25 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely bevezeti a kereskedelemben dolgozók vasárnapi pihenőnapját. A jogszabály szerint március 15-étől a hét utolsó napján azoknak az üzletnek zárva kell tartania, ahol nem a tulajdonos vagy annak családtagjai dolgoznak és az üzlet nagyobb 200 négyzetméternél. Nyitva lehetnek a pékségek, az újságosok és a virágüzletek is.

A törvény nem vonatkozik a gyógyszertárakra, a benzinkutakra, a reptéri boltokra, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletekre sem. Emellett nem terjed ki a szórakozóhelyeken, a mozikban, éttermekben és a fürdőkben zajló kereskedelmi tevékenységre sem.

A pihenőnapra vonatkozó törvény ezen kívül kivételként nevezi meg az adventi időszakot. Ilyenkor bármely bolt nyitva lehet, ugyanakkor plusz bért kell majd fizetni az ekkor dolgozóknak.

Az MSZP természetesnek tartja azt a törekvést, hogy legyen szabad a vasárnap, de szerintük a magyar munkavállalók legnagyobb része erre még nem áll kész. „Ma nem azért dolgoznak az emberek vasárnap, mert ez a hobbijuk, vagy mert nem tiltja a törvény, hanem azért, mert kénytelenek vasárnap dolgozni ahhoz, hogy megélhessenek” – fogalmazott Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes.

Az LMP szerint a vasárnapi zárva tartás az eddiginél is rosszabb helyzetbe hozza a kereskedelemben dolgozókat. „A mérleg egyik serpenyőjében a dolgozóknak a pihenése, feltöltődése, a családok megerősítése, a vasárnapi együttlét áll, viszont a másik serpenyőben pedig a dolgozók munkahelye” – mondta Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő.

A Demokratikus Koalíció, az Együtt, a PM és a Magyar Liberális Párt független képviselői sem támogatták a jogszabályt.

A javaslatot korábban benyújtó KDNP frakcióvezetője azt mondta: a magyar emberek sikere a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény elfogadása. Harrach Péter hozzátette: azt szeretnék, hogy vasárnap senkit ne lehessen munkára kényszeríteni.

„A vasárnapi vásárlás a szükséges mértékig biztosított lesz a családoknak, viszont a dolgozó szülőknek lehetőségük lesz gyermekeikkel tölteni a vasárnapot, tehát a család érdeke is ezt szolgálja” – mondta Harrach Péter.

A kormánypárti politikus szerint nem kell elbocsátásoktól tartani, hiszen jelenleg is munkaerőhiány van a kereskedelemben. Hozzátette: nem fog visszaesni a gazdaság teljesítménye, az emberek pedig nem kevesebbet, hanem máshol fognak vásárolni.