Hende Csaba: Szimbolikus jelentőségű a hét településnek adott Leghűségesebb Falu cím

Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint igen nagy szimbolikus jelentősége van az Országgyűlés keddi döntésének, amellyel hét Vas megyei település - amelyek 1922-ben kivívták, hogy Magyarországhoz tartozhassanak - megkapta a Leghűségesebb Falu címet.

Az Országgyűlés kedden fogadta el a hűség falvairól szóló törvényt, amelynek értelmében Szentpéterfa, Ólmod, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti megkapta a Leghűségesebb Falu címet. A jogszabállyal a parlament fejet hajt a nyugat-magyarországi területek elszakítása ellen 1921-ben kibontakozó fegyveres küzdelem résztvevői és az 1922. évi népszövetségi döntést kikényszerítő falvak lakosainak bátor magatartása előtt, amellyel kivívták településeik Magyarországhoz tartozását.

Hende Csaba, a Fidesz szombathelyi országgyűlési képviselője, a javaslat egyik előterjesztője a szavazást követően azt mondta: a magyar törvényhozás kicsit megkésve, kilencven év elteltével hajt fejet az érintett községek előtt. Mint mondta: "a települések hőstette annak idején halálos áldozatokat is követelt, hiszen a községek lakói - a ma ott élők nagyszülei, dédszülei - az osztrák hatóságok önkényével szemben is kinyilvánították a haza iránti hűséges rajongásukat".

Hende Csaba kiemelte: a néhány száz lelkes falvak azzal együtt szerettek volna Magyarországhoz tartozni, hogy lakosságuk javarészt horvát, illetve német nemzetiségű, és ez nem volt másképp a trianoni döntés időszakában sem. A népszövetségi bizottság is az egyöntetű népakarat hatására, többéves küzdelem után, halálos áldozatok és lemondások árán döntött úgy, hogy visszacsatolja a településeket Magyarországhoz - tette hozzá.

A keddi parlamenti szavazáson az érintett települések képviselői is részt vettek.