Új megvilágítást kap a Szent Péter-bazilika

Fényesebb és takarékosabb világítást kap péntektől a Szent Péter-bazilika homlokzata és kupolája - jelentette be hétfőn a Vatikán.

Egykor fáklyák, később reflektorok világították meg a kereszténység központjának számító római bazilikát. Ezeket LED-lámpák váltják fel. 315 égőt helyeznek el a Szent Péter-bazilika óriási homlokzatán és kupoláján, amelyeket sötétedés után mindennap megvilágítanak. A Szent Péter-bazilika fénylő kupolája Róma több pontjáról is messziről látható.

(MTI-fotó: Marjai Janos)



Az új világítást pénteken avatják fel, azt követően, hogy a Szent Péter téren felkapcsolják a tér közepén álló fenyőfa fényeit.

A bazilika új világítását az Acea olasz energiaszolgáltató vállalat valósította meg. A cég közölte, hogy a piacon található legmodernebb technológiát használták fel, amely úgy világítja meg a homlokzatot és a kupolát, hogy maximálisan kiemeli építészeti sajátosságaikat és színeiket. A LED-lámpák hetven százalékos energia megtakarítást is biztosítanak. Hasonló LED-világítást kapott október végén a Vatikáni Múzeumokban levő Sixtus-kápolna, és péntektől új fényt kap a Santa Maria Maggiore római bazilika homlokzata és kupolája is.