Az Ida a legjobb európai film 2014-ben

Az Ida című lengyel-dán alkotás kapta a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjat szombat este Rigában.

Az egy helyben álló kamerával forgatott, végig fekete-fehér film két nőről szól, akik 1962-ben Lengyelországban felidézik emlékeiket a holokausztról. A rendező, Pawel Pawlikowski - aki az alkotásért megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat - hitetlenkedéssel vegyes örömmel fogadta a bejelentést.

Az Ida kapta meg a legjobb európai filmnek járó közönségdíjat is. Szintén ezt a filmet dicséri, hogy forgatókönyvírói - Paweł Pawlikowski és Rebecca Lenkiewicz - lettek a legjobbak szakmájukban.

EPA/VALDA KALNINA



A legjobb operatőr címet is (Carlo Di Palma-díj 2014) az Ida forgatóinak - Lukasz Zalnak és Ryszard Lenczewskinek - ítélte oda az Európai Filmakadémia (EFA).

A legjobb vígjáték a Ne aggódj, a maffia csak nyáron öl című olasz film lett.

A filmkritikusok szövetségének (FIPRESCI) legjobb első filmnek járó díját az ukrán Miroszlav Szlabospitszkij által rendezett A törzs című film kapta meg.

A legjobb dokumentumfilm A világ ura (rendező: Marc Bauder), a legjobb animációs nagyjátékfilm A boldogság művészete (rendező: Alessandro Rak), a legjobb rövidfilm pedig A csirke (rendező: Una Gunjak) lett.

A legjobb színésznő Marion Cotillard (Két nap, egy éjszaka), a legjobb színész Timothy Spall (Mr. Turner), a legjobb vágó Justine Wright (Locke), a  legjobb díszlettervező Claus-Rudolf Amler (Sötét völgy), a legjobb jelmeztervező Natascha Curtius-Noss (Sötét völgy), a legjobb zeneszerző Mica Levi (A felszín alatt), a legjobb hangmérnök Joakim Sundström (Starred Up) lett.

Az EFA életműdíját Agnes Vardának ítélték oda. Az "európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez" című kitüntetést Steve McQueen, az európai koprodukciós díjat pedig (Eurimages-díj) Ed Guiney kapta meg.

Az 1988-ban alapított, több mint 3000 európai filmes szakembert összefogó EFA ezúttal 20 kategóriában osztott díjat az utóbbi egy évben bemutatott európai filmek között. A filmakadémia előzetesen már több díj sorsáról döntött, honlapja az összes kategória jelöltjeit és győztesét felsorolja (www.europeanfilmawards.eu).

Magyar alkotás egy volt az idén a jelöltek között: Szabó Simon Fal című, 11 perces kisjátékfilmje.
A díjátadó ünnepséget évente felváltva tartják Berlinben - az EFA székhelyén -, és valamelyik európai városban.