Egyre több pénzt vonzanak a kockázatos befektetések

A kockázati- és magántőkealapok által befektetett összegek összértéke 1,7 milliárd forintról több mint duplájára, 3,5 milliárd forintra emelkedett a harmadik negyedévben a megelőző év azonos időszakához képest - derül ki a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) legfrissebb jelentéséből.

A vizsgált időszakban összesen 24 befektetési tranzakciót zártak Magyarországon, melyeknek átlagos értéke 148 millió forint volt. Nagyobb méretű, magántőke alapok által végrehajtott befektetésre nem került sor, azonban két esetben is a menedzsment kivásárolta a kockázatitőke-befektetőt a harmadik negyedévben.

A legnagyobb öt tranzakció adta az összes befektetés 54 százalékát és tíz tranzakció volumene haladta meg a 100 millió forintot. A befektetett összegek 82 százalékát új befektetési célpontokra költötték, a fennmaradó 18 százalék folytatólagos tőkeinjekciók formájában érkezett korábbi befektetésekbe - írja az egyesület által MTI-hez eljuttatott szerdai közlemény.

Ferke János, a HVCA elnökségi tagja szerint a Jeremie-alapok által támogatott cégek másodkörös befektetéseinek fokozatos megjelenése tovább erősítheti a befektetői aktivitást a következő időszakokban is. Mindeközben Magyarországon a főleg külföldi forrásokat kezelő (és későbbi életszakaszba fektető) magántőke-alapok aktivitásának ösztönzéséhez a hazai befektetési és gazdasági környezet megbízhatóságára és hosszú távú kiszámíthatóságára is szükség van, amely többek között a szabályozói oldal egyértelmű lépéseivel érhető el - mondta az elnökségi tag.

A jelentés rámutatott, hogy az idei harmadik negyedévben az összes tőkebefektetés 30 százaléka áramlott az üzleti és ipari szolgáltatások, további 29 százalék az ugyanezen területekhez kapcsolódó termékek szektoraiba. Az érintett alapok további 17 százaléknyi részt fektettek különféle élettudományokkal foglalkozó cégekbe, vagyis az említett három szektor részesedett ebben az időszakban a tőkebefektetések 76 százalékából.

A közlemény idézi a HVCA egy másik elnökségi tagját, Szombati Andrást, aki felhívta rá a figyelmet, hogy a biotechnológia szektor negyedévről negyedévre folyamatosan az első három befektetési terület között szerepel az összesítésekben. A biotech befektetések finanszírozása általában hosszabb ideig tart, a projektek tőkeigénye is meghaladja az iparági átlagot. Ugyanakkor a magas felvállalt kockázat mellett e befektetések esetén nemzetközi exit lehetősége és átlag feletti hozam elérése motiválja a kockázatitőke-befektetőket.