Szijjártó: A diplomáciai mentességről le lehet mondani

Ha egy magyar nagykövet nyilvánosan súlyos vádat fogalmazna meg a fogadó ország egy kormányzati tisztségviselőjével szemben, a magyar diplomácia arra biztatná, igazát a bíróság előtt is bizonyítsa - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a 180 percben.

A Déli Áramlat-beruházás leállítása Magyarországnak nagyon rossz hír, hiszen a vezeték az energiabiztonság növelését hozta volna, ezért azon kell elgondolkodni, milyen módon juttatható el a most várhatóan Törökországba értékesített orosz gáz a térségünkbe – jelezte a külgazdasági és külügyminiszter a 180 percben. Azokkal az országokkal kell tehát tárgyalnunk, amelyek egy potenciális szállítási útvonalon helyezkednek el, fel kell mérni, készek-e és financiális szempontból képesek-e egy közös beruházásra – hangoztatta Szijjártó Péter a Kossuth rádió reggeli műsorában.
Szijjártó Péter a 180 percben

Természetesen az Európai Uniót is meg kell keresni, hogy, mivel itt egyértelműen európai érdekről is szó van, milyen finanszírozási eszközökkel tud segíteni. Már folynak az egyeztetések arról, hogyan illeszthetők be az Európai Bizottság meghirdette 300 milliárd eurós beruházási csomagba ezek az energetikai beruházások - tette hozzá. Korábban már folytak tárgyalások a nyugat-balkáni országokkal arról, hogy a Törökország megérkező orosz, illetve azeri gáz milyen módon juttatható el régiónkba – utalt rá a tárcavezető.

A Déli Áramlattal kapcsolatban kötött kormányközi megállapodások felmondásáról Szijjártó Péter azt mondta, ez egy összetett folyamat, főleg, ha a szerződéseknek különböző gazdasági, vállalkozási vonatkozásai is vannak. A Gazpromnak és az MVM-nek például van egy, a Déli Áramlat magyarországi szakaszát építeni és menedzselni hivatott közös cége, nyilván most ennek a jövőjéről is meg kell állapodni az orosz féllel. A Paks körüli szerződéseket mindez azonban semmilyen módon nem érinti, az erőművi kapacitás fenntartására, illetve bővítésére vonatkozó kormányközi megállapodások teljesülését semmi nem fenyegeti – hangsúlyozta a miniszter.

Az Egyesült Államokkal való kapcsolatunkról Szijjártó azt mondta, az Egyesült Államok az egyik legfontosabb szövetségesünk, és együttműködésünk biztonsági-védelmi, gazdasági-befektetési területen zökkenőmentes és kifogástalan is, a politika területén azonban valóban vannak nyitott kérdések. Ezekre azonban csak akkor kaphatunk válaszokat, ha abban az Egyesült Államok is együttműködik - hangoztatta. A Bécsben 1961-ben aláírt, a diplomáciai mentességre vonatkozó szerződés szerint mindenesetre a küldő állam bizonyos esetekben lemondhat erről a védelemről, és ha lenne olyan magyar nagykövet a világban, aki nyilvánosan súlyos vádat fogalmazna meg a fogadó ország egy kormányzati tisztségviselőjével szemben, a magyar diplomácia arra biztatná, mondjon le róla, a fogadó ország bíróságai előtt is bizonyítsa be, hogy a súlyos gyanút kellő alappal fogalmazta meg – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter a 180 percben. Volna tehát lehetőség, hogy André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője Magyarországon, magyar bíróság előtt tárja fel bizonyítékait és védje meg álláspontját a beutazási tilalommal kapcsolatban - jelentette ki a tárcavezető már az M1 kedd reggeli műsorában.

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés plenáris ülésén felszólította az amerikai ügyvivőt, hogy ne bújjon a diplomáciai mentesség mögé. Egyúttal azt mondta: ha Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke nem pereli be André Goodfriendet, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjét, Orbán Viktor miniszterelnök leváltja őt az adóhatóság éléről. Reagálásában, az MSZP-s Bárándy Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán Viktor által emlegetett pert nem lehet Magyarországon megindítani. Az egyetlen megoldás szerinte az, hogy a NAV elnöke vízumkérelmet nyújt be az Egyesült Államok nagykövetségénél. André Goodfriend Twitter-bejegyzésében azt írta, az Egyesült Államok és Magyarország között kiváló a jogi együttműködés, beleértve a kölcsönös jogsegély-egyezményt. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn az MTI-nek viszont azt mondta: van jogi lehetőség arra, hogy André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője bíróság előtt bizonyítsa a beutazási tilalom ügyében tett állításait.