Árulással és kémkedéssel vádolnak egy újságírót

Lánya elmondása szerint árulással és kémkedéssel vádolják Aljakszandr Aleszin ismert fehérorosz újságírót, akiről két héttel eltűnése után, hétfőn derült ki, hogy a belbiztonság vette őrizetbe.

Az újságíró lánya, Olga Aleszina kedden az AP amerikai hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a fehérorosz belbiztonsági szolgálat, a KGB egy ügynöke azt "javasolta" neki, ne fogadjon fel ügyvédet édesapja védelmére.

A Beloruszi I Rinok (Fehéroroszok és a piac) című hetilap katonapolitikai elemzésekkel foglalkozó újságírója felől kollégái és hozzátartozói két héten át nem tudtak semmit, amióta november 25-én jelentések szerint ismeretlenek elhurcolták egy minszki kávézóból. A lap állítása szerint a KGB csak most hétfőn értesítette a szerkesztőséget arról, hogy Aleszint egy minszki börtönben tartják fogva a hatóságok.

Ha Aleszint bűnösnek találják az árulás és kémkedés vádjában, akkor akár 15 éves börtönbüntetést is kaphat.

A nyugati kommentátorok által gyakran Európa utolsó diktátoraként jellemzett Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rendszere soha nem bánt kesztyűs kézzel a független médiával és civil szervezetekkel. A minszki rezsimet hosszú ideje vádolják azzal jogvédők, hogy elnyomja a másként gondolkodókat, és nem engedi megszólalni a vezetésnek ellentmondó hangokat.