Belügyminiszteri rendeletek a fogvatartottakról

Négy belügyminiszteri rendelet jelent meg a napokban a fogvatartottakkal, illetve a pártfogó felügyelettel kapcsolatban, ezek a többi között szabályozzák a rendőrségi fogdákban egy fogvatartottra jutó minimális légteret és mozgásteret. A december 5-i közlönyben kihirdetett négy rendelet szinte minden előírása 2015. január 1-jén lép életbe.

A rendőrségi fogdák rendjéről szóló belügyminiszteri rendelet kimondja, a zárkában elhelyezhető létszámot úgy kell meghatározni, hogy minden fogvatartottra legalább hat köbméter légtér, férfi fogvatartottak esetén legalább három négyzetméter, fiatalkorú és női fogvatartottak esetén legalább három és fél négyzetméter mozgástér jusson.

Az Alkotmánybíróság október végén semmisítette meg egy elítélt által egy büntetés-végrehajtási (bv) intézet ellen indított kártérítési perben eljáró bíró indítványára a szabadságvesztés és az előzetes letartóztatás végrehajtásának szabályairól szóló 1996-os igazságügy-miniszteri rendelet egyik szakaszát, amely az egy emberre jutó minimális mozgástér, légtér előírásánál a "lehetőleg", illetve "lehetőség szerint" kifejezés használatával megengedte, hogy az európai és magyar normákban meghatározott minimumnál is kevesebb jusson egy fogvatartottnak. Az Alkotmánybíróság 2015. március 31-i hatállyal semmisítette meg a bv-intézetekben egy főre jutó mozgásteret, légteret szabályozó rendelkezést.

Rádió és televízió a zárkákba

A rendőrségi fogdák rendjéről szóló, január 1-jén hatályba lépő jogszabály szól többek között arról, hogy a levelezés, telefonálás ellenőrzésére különösen a szökés, a bizonyítási eszközök megváltoztatásának vagy megsemmisítésének megakadályozása, újabb bűncselekmény, szabálysértés elkövetésének a megelőzése, valamint a fogda rendjének a fenntartása céljából van lehetőség. A rendelet kitér arra is, hogy a zárka berendezése, felszerelési tárgyai között legyen lehetőség szerint rádió, televízió és WC-fülke.

Éjjeli ellenőrzés csak indokolt esetben

A rendelet szabályozza, hogy mit kell tartalmaznia a fogdák napirendjének, illetve hogy attól mikor lehet eltérni, valamint az ellenőrzéssel kapcsolatos kérdéseket, többek között azt, hogy este tíz és reggel hat óra között csak különösen indokolt esetben szabad ellenőrzést tartani.

Külön anya-gyermek részleg

Egy másik, a szabadságvesztés, az elzárás, a rendbírság helyébe lépő elzárás, az előzetes letartóztatás és a szabálysértési elzárás végrehajtását foganatosító büntetés-végrehajtási intézetek kijelölésének szabályairól szóló belügyminiszteri rendelet kitér többek között arra, hogy az anya és a gyermek együttes elhelyezését a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet erre kijelölt részlegén kell biztosítani, ahol más fogvatartott nem helyezhető el.

A harmadik, a szabálysértési elzárás végrehajtásának részletes szabályairól szóló belügyminiszteri rendelet szól többek között arról, hogy az elzárást miként kell végrehajtani.

A december 5-i Magyar Közlönyben olvasható még a pártfogó felügyelői és a büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelői tevékenységgel kapcsolatos rendőri feladatok végrehajtásáról szóló, szintén 2015. január 1-jén életbe lépő belügyminiszteri rendelet, amely rögzíti többek között, hogy a rendőrkapitányság a pártfogó felügyelő megkeresése alapján ellenőrzi a pártfogolt számára előírt magatartási szabályok betartását közterületen vagy nyilvános helyen.