Orbán Viktor: McCaint minősítik a szavai

Magyarország függetlensége áll támadás alatt – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök John McCain amerikai konzervatív szenátor kijelentései kapcsán.

Magát a beszélőt minősíti John McCain amerikai republikánus szenátornak az a szélsőséges kijelentése, amelyben neofasiszta diktátornak nevezte a magyar miniszterelnököt – reagált a konzervatív amerikai politikus szavaira Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádióban.
Hallgassa meg az interjút!

Azokra a John McCain által megfogalmazott kritikákra, amelyek szerint Magyarországon például korlátozzák a független intézményeket, Orbán Viktor azt mondta, Magyarország függetlensége áll támadás alatt. Hozzátette: a magyar függetlenség nem tetszik azoknak, akik haszonélvezői voltak annak, hogy Magyarország 2010 előtt nem volt független állam. Magyarország az Egyesült Államok szövetségese, de senkinek sem gyarmata. "Nem vagyunk hajlandóak arra, én személy szerint sem, hogy valamelyik idegen külföldi állam megbízásából legyek alkirály Magyarországon" – fogalmazott Orbán Viktor. Közölte: a nemzeti függetlenség békeidőben három dolgot jelent, energia-, pénzügyi és kereskedelmi függetlenséget.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában


A kitiltási ügy fejleményéről, hogy az amerikaiak szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke korrupciós bűncselekményt követett el, a kormányfő azt mondta, azonnal pert kell indítani rágalmazás, jó hírnévhez való jog megsértése miatt, és erről csütörtökön beszélt már Vida Ildikóval, az adóhatóság vezetőjével is. Arra a kérdésre, igaz-e, hogy válaszul a beutazási tilalmi ügyre magyar kitiltási proklamáció készülne, Orbán Viktor azt felelte: "úgy fogunk majd eljárni, ahogy egy nemzeti függetlenségére büszke országnak el kell járnia".

A Déli Áramlat nevű gázvezeték projektjének leállításáról a kormányfő azt mondta, a magyar érdekeket kell nézni, az az elemi érdek, hogy legyen olyan gázvezeték, amely Magyarországra jön, és elkerüli Ukrajnát. Jó példaként Németországot említette, amelynek ellátását az Északi Áramlat is segítheti.

A miniszterelnök szerint most nekünk azt kell tennünk, amit az oroszok mondtak, ha bezárták a dossziét, nem szabad „pitiznünk”. Harmadik megoldást kell keresnünk, ehhez kapcsolódik a Magyarország és Azerbajdzsán közötti stratégiai megállapodás.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a jövőben egy-egy ország versenyképességét a korábbinál sokkal nagyobb erővel határozza majd meg, hogy milyen árú energiát tud biztosítani a gazdaságnak. Arról is beszélt, Magyarország jó úton jár, mert a rezsicsökkentéssel sikerült jelentősen csökkenteni az energia árát. Megjegyezte azonban, hogy arra számít, a magyar rezsicsökkentést újra meg kell majd védeni a hónap második felében esedékes brüsszeli miniszterelnöki csúcstalálkozón.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország vajon "kiugorhat-e" a paksi megállapodásból, a kormányfő azt mondta, ebben az esetben a szerződésben leírtak szerint kell eljárni.

A magyar költségvetésről azt mondta, a 2015-ös büdzsé elementáris erővel bizonyítja, hogy a nemzeti függetlenség nemcsak jó, hanem gazdasági értelemben is hasznos: megindult a gazdasági fejlődés, padlón az infláció, nő a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség. Ha a magunk urai vagyunk, akkor jobban élünk – ennek bizonyítéka a költségvetés. Hozzátette: a teljes foglalkoztatás pedig a vártnál is korábban megvalósulhat.

A Budapest Bank állami megvásárlása kapcsán hangsúlyozta, ezzel a magyar tulajdoni arány jóval 50 százalék fölé ment a bankrendszerben, ami azért fontos, mert például a válság idején a külföldi tulajdonosok hazavitték a pénzt Magyarországról. Megerősítette ugyanakkor, hogy a kabinetnek nem áll szándékában "egy hatalmas többségi állami tulajdonú mamutnak a kiépítése".

Az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozása kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, rengeteg háttértanulmány létezik, mindent és mindennek az ellenkezőjét is lehet hallani. Nehéz megmondani, hogy mi volt a döntő érv a terv kormányzati támogatása mellett, ő személy szerint az osztrák és a német példát érzi annak. A cél, hogy senkit ne lehessen dolgoztatni vasárnap – fogalmazott.

A jövő februári veszprémi időközi országgyűlési választásról a kormányfő azt mondta, a mostani helyzetben nincs jelentősége a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többségének, nincs olyan kétharmados ügy, amelyet az elmúlt években ne oldottak volna meg.

Elmondta, Navracsics Tibort, Veszprém korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét kérték fel arra, tegyen javaslatot a fideszes jelölt személyére. Ő ezt megtette, a Fidesz elnöksége pedig jóváhagyta a jelöltet - tájékoztatott a kormányfő a Kossuth Rádióban. Arra a kérdésre, hogy Ovádi Péter lesz-e jelölt, Orbán Viktor nemmel válaszolt, azt azonban egyelőre nem árulta el, kit indítanak.