Jobbik: kiegyensúlyozottá kell tenni a hazai gázellátást

A Jobbik álláspontja szerint kiegyensúlyozottá és többoldalúvá kell tenni a hazai gázellátást, ezért mindenképpen szükséges egy Ukrajnát megkerülő gázvezeték.

Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Bulgária az Európai Unió és az Egyesült Államok nyomására nem volt hajlandó megkezdeni a Déli Áramlathoz kapcsolódó építkezéseket, így a gázvezeték a tervezett verzióban nem épül meg. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Oroszország nem tett le arról, hogy gázt exportáljon Európába, erre példa a Törökország felé tartó ág, amely a görög határig menne.

A jobbikos politikus szerint van létjogosultsága, hogy a szerb és magyar szakaszok az eredeti tervek szerint megépüljenek, az elosztóponttól pedig Macedónián keresztül juthatna el a gáz. Azt is hangoztatta: az orosz gáz nélkül Közép-Európa bajban van. A képviselő hiú ábrándnak nevezte a szükségletek pótlását az Egyesült Államokból érkező folyékony gázzal, álláspontja szerint az drágább és bizonytalanabb a forrása.

A magyar energiastratégiai érdekek közé sorolta a gázvezetékek kétirányúsítását is, jelezve, hogy Horvátország felől például nem tud gázt fogadni Magyarország. Kepli Lajos alternatívaként beszélt arról, hogy támogatni tudják az északi verziót, azaz a Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül Szlovákiáig érkező vezetéket.

Kijelentette: a magyar kormányoknak ki kell állni amellett, hogy minél több irányból, Ukrajna megkerülésével eljusson a gáz Magyarországra. A jobbikos politikus arra kérte a kormányt, hogy fejtsen ki nyomást ennek érdekében és szerezzen érvényt az Unióban a hazai érdekeknek. Úgy vélte: Magyarország energiaellátása kerülhet veszélybe, ha ez nem jön létre.

A külpolitikai helyzetre tekintettel pedig azt kérte a pártoktól, hogy Magyarország energiastratégiai érdekeit ne rendeljék alá aktuálpolitikai játszmáknak, s utasítsák el az egyoldalú függőséget.