Újabb történelmi mélyponton a rubel árfolyama

Az orosz deviza gyengülését a kőolaj nemzetközi árának csütörtöki és pénteki csökkenése okozta, amely komoly kockázatot jelent az olajbevételektől függő orosz gazdasági növekedésnek.

A rubel árfolyama újabb történelmi mélypontra gyengült a hétvégére az amerikai dollárral és az euróval szemben is.

Péntek este egy dollárért már 50,03 rubelt kellett adni, ezzel az orosz deviza átlépett egy lélektani határt. Este a rubel még kissé erősödni tudott, a dollár árfolyam visszacsökkent 49,98 rubelre, de szombat reggelre már 50,21 rubelért jegyezték a dollárt.

Az euróval szemben hasonló utat járt be a rubel. A péntek esti gyengülést időleges erősödés követte, majd szombatra történelmi mélypontra süllyedt a rubel árfolyama. Szombat reggel az eurót 62,50 rubelért jegyezték.

Az orosz deviza gyengülését a kőolaj nemzetközi árának csütörtöki és pénteki csökkenése okozta, amely komoly kockázatot jelent az olajbevételektől függő orosz gazdasági növekedésnek. A nemzetközi olajpiacon túlkínálat van, részben azért, mert a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) a héten nem csökkentette kitermelési kvótáját.

A rubel helyzetét nehezíti, hogy az orosz központi bank november eleje óta szabadon lebegteti a rubel árfolyamát és már nem köti árfolyamsávok közé. Az orosz jegybank csak annyi vállalást tett, hogy hajlandó lesz beavatkozni a devizapiacon és erősíteni a rubelt, ha úgy érzi, hogy a deviza gyengülése már veszélyezteti a pénzügyi rendszer stabilitását.