Zombor Gábor a népegészségügyi szempontok érvényesítése mellett

Népegészségügyi szempontok szerinti jól meghatározott prioritások felállítására van szükség az ágazatot sújtó adósság felszámolása mellett, illetve annak érdekében az egészségügyben - hangoztatta az egészségügyért felelős államtitkár az Állami Szívkórházban tartott sajtótájékoztatóján, pénteken Balatonfüreden.

Zombor Gábor a kórházi vezetők együttműködését kérte annak érdekében, hogy az egészségügyi ágazatot terhelő 60-70 milliárd forint adósságot képesek legyenek felszámolni, hogy szemléletváltás  és struktúraváltás után a népegészségügyi szempontokat szem előtt tartó egészségügyi rendszer jöhessen létre.     Az államtitkár hangsúlyozta, jól átgondolt egészségügyi rendszer létrejötte az ágazatban dolgozók közös érdeke, jelenleg "a relatív pénztelenség és a prioritások meghatározatlansága gyötri az ágazatot".

Fontos lenne a források ésszerű csoportosítása, ez azonban maga után vonná bizonyos szakmákban a kapacitás csökkenését, máshol pedig annak növekedését - emelte ki Zombor Gábor, hozzátéve, hogy ő azokat a területeket támogatja, melyeknek 'népegészségügyi hozadéka van".

A politikus fontosnak nevezte az olyan programok elindítását, melyek hozzájárulnak, hogy az emberek megismerjék egyes betegségek tüneteit, példaként említette a stroke-ot, amely esetében elmondása szerint emberéleteket menthetne meg a kór tüneteinek ismerete.

Veress Gábor, az Állami Szívkórház főigazgatója kiemelte, hogy Európában 4 millió ember hal meg évente szív- és érrendszeri betegségek következtében. Éppen ez indokolja a meglévő források hatékonyabb felhasználását, a struktúra ésszerű átalakítását, ezért maradéktalanul támogatja az államtitkár elképzeléseit - tette hozzá.

Beszámolt az Állami Szívkórház működéséről, amely évente 7-8 ezer beteg rehabilitációját látja el. A következendő időszak feladatai között említette a betegellátás színvonalának és a gazdasági működőképesség megtartásának fontosságát, hozzátéve: az önerőből és uniós forrásból történő fejlesztések mellett a közeljövőben fontos lenne az immár 100 éves épület felújítása.