Zeman cenzúrával vádolta meg a cseh közszolgálati televíziót

Cenzúrával vádolta meg a közszolgálati Cseh Televíziót (CT) Milos Zeman államfő, miután a televízió két hete az esti híradójában az elnök aznapi beszédéből kivágta azt a néhány mondatot, amelyben Zeman az egyik legbefolyásosabb cseh vállalkozót bírálta.

A televízió vezérigazgatója szerint azonban nincs szó cenzúráról, nagy valószínűséggel csak a szerkesztő hibázott. Zeman november 13-án a Gazdasági Kamara prágai konferenciáján a cseh gazdaság rendszerváltás utáni átalakulásáról tartott előadásában egyebek között arról is beszélt, hogy az emelkedő pályán a továbbhaladást néhány "felesleges kő" is akadályozza.

A "kövek" példájaként két olyan vállalkozót - Viktor Kozeny és Zdenek Bakala üzletembert - nevezett meg, akik a kilencvenes évek privatizációja során megkérdőjelezhető módon milliárdos vagyonokhoz jutottak. Míg Kozeny ma visszaélések miatt az Egyesült Államokban börtönben van, Bakala az egyik leggazdagabb cseh vállalkozó, és a gazdaságon kívül komoly tulajdona, befolyása van a médiában is.

"Emelkedő úton vagyunk, de azon akadályként néhány felesleges kő fekszik. Egyszer Viktor Kozeny, máskor Zdenek Bakala" - jelentette ki a konferencián Zeman, akinek beszédét élőben közvetítette a közszolgálati hírtelevízió. Az esti híradókban bejátszott részletekből azonban Kozeny neve mellől Bakala neve kimaradt, és ezt az elnöki hivatal cenzúrának minősítette.

"A Cseh Televíziónak mint az adófizetők pénzéből fenntartott közszolgálati intézménynek az ügyet egyértelműen ki kell vizsgálnia és meg kell magyaráznia...az eljárás elfogadhatatlan" - tolmácsolta az elnök véleményét szóvivője, Jirí Ovcácek. Az elnöki hivatal szerint az eljárás a kommunista cenzúrára emlékeztet, ami "negyedszázaddal a rendszerváltás után nagyon szomorú".

"Nincs szó cenzúráról. Úgy vélem, hogy a jelen esetben a szerkesztő hibázott. Az ügyet a televízió szerkesztői tanácsa megvizsgálja" - reagált a bírálatra a közszolgálati televízió vezérigazgatója. Bakala szóvivője útján közölte: nem kívánja kommentálni az ügyet.

Zeman már hosszabb ideje bírálja a gazdag és befolyásos vállalkozót. A bírálat legfőbb oka az, hogy Bakala a privatizáció során az ostravai OKD bányaipari vállalattal együtt megszerezte a cég lakóházait is több ezer bérlővel, megígérvén, hogy a lakásokat a lakók később a kilencvenes évek árszintjén megvehetik. Ez az akkori privatizációs szerződésbe is bekerült. Most azonban a lakásokat nem akarja eladni, illetve a korabeli árak többszörösét kéri értük a lakóktól.

Zemannak a közelmúltban gondja támadt amiatt is, hogy a közszolgálati rádióban közvetített egyik interjújában vulgáris kifejezéseket használt. Felmérések szerint egyebek között ez az oka annak, hogy az utóbbi hetekben mélypontra jutott az államfőbe vetett bizalom.

A cseh közszolgálati televízió (CT) és rádió (CRo) döntő mértékben a lakossági előfizetési díjakból tartja fenn magát, míg a hírügynökség (CTK) már húsz éve szolgáltatásai eladásából fedezi kiadásait, állami támogatás nélkül. A médiaeszközöket tanácsok irányítják, s az államfő, a kormány és a parlament közvetlenül nem tudják befolyásolni a közmédia munkáját.