Több eurózónás ország büdzséjével is gond van

A vizsgált 16 eurózónás tagország 2015-ös költségvetési tervei közül hét esetében látja úgy a bizottság, fennáll annak a kockázata, hogy ezek az országok jövőre megsértik a stabilitási és növekedési paktumban lefektetett fiskális előírásokat - közölte pénteken az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület Belgium, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Málta, Ausztria és Portugália esetében állapította meg ezt, a többi ország költségvetése várhatóan betartja majd az uniós szabályokat. Görögországot és Ciprust a kiigazító programok miatt nem vizsgálta most a többi országgal együtt a bizottság.

A bizottság arra is kitér, hogy Olaszország, Franciaország és Belgium esetében a túlzottdeficit-eljárás megindítása vagy új szakaszba léptetése is indokolt lehet, de jövő márciusig haladékot kapnak, hogy megtegyék a szükséges lépéseket ennek elkerülése érdekében. Franciaország korábban közölte, hogy az idén sem teljesíti az uniós előírásokat, nem csökkenti a számára megszabott mértékben a költségvetés hiányát.

Günther Oettinger, a bizottság német tagja, aki a digitális területért felel, több európai lapban is bírálatot fogalmazott meg Párizzsal szemben, arra az álláspontra helyezkedve, hogy a francia intézkedések nem elegendőek. A bizottság pedig csak akkor adhat haladékot, ha ígéretet kap, hogy Franciaország konkrét és ellenőrizhető lépéseket tesz a jelenleg Brüsszel által növekvőnek látott deficit csökkentésére, ami a megengedettnek mintegy másfélszerese.

Bár a pénteki sajtótájékoztatón Pierre Moscovici gazdasági és költségvetési biztos határozottan kijelentette, hogy a tagállami költségvetésekről csak Valdis Dombrovskis, a testület euróért felelős alelnöke és ő maga mondhat véleményt, "senki más", a bizottság által ma közzétett adatok Oettingert tűnnek igazolni.

Párizs esetében a bizottság azt állapította meg, a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján Franciaország nem tett hatékony lépéseket a hiány mérséklésére. Külön kitér a közlemény arra is, hogy Párizs az idén csak a GDP 0,3 százalékával javítja strukturális egyenlegét, holott a pénzügyminiszterek tanácsa 0,8 százalékot javasolt. Miután Franciaország "visszaeső", évek óta sorozatban nem tudja csökkenteni a költségvetés hiányát, számolnia kell annak kockázatával, hogy ha tavaszra sem tesz eleget az uniós elvárásoknak, a bizottság valamilyen módon szankcionálni fogja a fiskális renitenciát, ami akár pénzbüntetést is jelenthet.

Emellett Valdis Dombrovskis azt is tudatta, hogy azért kap mindhárom ország haladékot, mert kormányaik konkrét, ütemtervben rögzített intézkedésekre tettek ígéretet. Belgium és Olaszország esetében a bizottság finomabban fogalmaz, mert míg Párizs esetében az elvárthoz képest korlátozott előrelépésről beszél, Brüsszel és Róma esetében "némi haladást" lát, de további erőfeszítéseket vár.

A túlzottdeficit-eljárás alatt álló országokkal összefüggésben Spanyolországról a bizottság megállapítja, hogy várhatóan sikerül elérnie a 2014-re kitűzött célt, Franciaországhoz hasonlóan viszont Portugália és Szlovénia esetében is úgy tűnik, hogy nem tesznek hatékony hiánycsökkentő lépéseket. Csak Írország deficitmérséklő intézkedéseit látja Brüsszel hatékonynak az eljárás alá vont eurózóna-államok közül.