Nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatást kezdeményez a Fidesz a Simon-ügyben

A Fidesz az ügyészség, a Belügyminisztérium és a titkosszolgálat képviselőinek tájékoztatását kéri a Simon-ügy vizsgálatának jelenlegi állásáról az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának következő ülésén. Ezt Németh Szilárd, a bizottság kormánypárti alelnöke jelentette be újságíróknak.

A politikus azt mondta, elsősorban arra kíváncsiak, hogy az MSZP volt elnökhelyettese milyen forrásból tudott befizetni a közelmúltban 128 millió forint adóhátralékot. "Vajon a vörös segély állt-e a rendelkezésére" - fogalmazott Németh Szilárd arra utalva, hogy esetleg nem az MSZP pártpénzeiből történt-e meg ez a kifizetés. Németh Szilárd szerint a Simon-ügyben bizonyítékok is a hatóságok rendelkezésére állnak, ezért a nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatással a korrupcióval szembeni határozott fellépésre vonatkozó amerikai kérésnek is eleget kívánnak tenni.

Emlékeztetett, a gyanú szerint Simon Gábor 2008 óta több mint félmilliárd forintnak megfelelő összeget halmozott fel külföldi és hazai számlákon. Az ellene irányuló egyik vádpont pedig az ezután járó adófizetés elmulasztása volt, ezt követően fizetett be a volt szocialista kormánytag 128 millió forintot - fejtette ki Németh Szilárd, aki megjegyezte: Simon Gábor korábban munkaügyi államtitkárként a "nemzeti foglalkoztatási alap pénzügyei fölött is diszponált".

A fideszes politikus Simon Gábor ügyét párhuzamba állította Zuschlag Jánoséval. Németh Szilárd hosszan idézett Zuschlag János egy korábbi interjújából, amelyben a szabadságvesztésre ítélt egykori szocialista politikus azt mondta, parlamenti képviselő-jelöltségi visszalépéséért 50 millió forintot kapott, ami szerinte az MSZP "központi széféből" származott. Zuschlag János szerint később, az ellene folyó eljárásban valakik kárenyhítés címén visszafizettek helyette 50 millió forintot, akik szerinte "saját magukat, az egész rendszert" védték, a pénz pedig "ugyanabból a széfből" származott.

"Az alapján, amit ma a Sinom Gábor-dossziéban megtalálunk, az alapján be lehet még más nevet is helyettesíteni" - fogalmazott Németh Szilárd, aki szerint ezért érdekes a Simon Gábor által befizetett 128 millió forint eredete.

Németh Szilárd felidézte, korábban parlamenti felszólalásban kérte az MSZP vezetőit, tisztázzák, milyen szerepe volt pártjuknak "ebben a hazugságokkal teli korrupciós ügyben", ám erre szerinte nem kapott választ. "Mi még mindig várjuk, hogy hátha lesz egy MSZP-s képviselő, vagy egy MSZP-s jelenlegi vezető - bár úgy tudom a jelenlegi elnök meg éppen a Hagyó-villában lakik -, hogy ezekben az ügyekben tájékoztasson minket" - fogalmazott a fideszes képviselő, aki hozzátette: ezt azért nem bízzák a véletlenre, ezért is kezdeményezi a nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatást.

Németh Szilárd kérésre válaszolva elmondta, továbbra is úgy gondolja, Simon Gábornak vissza kell fizetnie korábban kapott országgyűlési tiszteletdíját, erről a folyamatról azonban a mentelmi bizottság elnöke adhat tájékoztatást.

A fideszes képviselő Simicska Lajos veszprémi időközi parlamenti választáson történő esetleges indulására vonatkozó kérdésre reagálva úgy fogalmazott, a Fidesz hamarosan megnevezi indulóját. Elmondta még, örülnének annak, ha minél többen indulnának a voksoláson, mert szerintük annál értékesebb az országgyűlési mandátum, minél többen versengenek érte.